18 Haziran 2019 Salı

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler - 6

Amasra, Bartın

 

 Batı Karadeniz’in en sessiz, sakin ve doğası korunan yerlerinden Amasra, Bartın’ın ilçesi. 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Amasra, korunaklı bir koy içerisinde yer alıyor. Deniz kıyısında yer alan ilçe müzesi, balık restoranları, yemyeşil ormanları ve kumsallarıyla Amasra, Karadeniz’e farklı bir açıdan bakmak için ideal.

Cumalıkızık Köyü, Bursa

Tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık, Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan zenginliklerinden. Orhan Gazi’nin Bursa’ya girmeden önce inşa ettirdiği yer olarak bilinen köy, Osmanlı mimarisini yanıtan ahşap evleri ile son dönemde giderek popülerleşen turistik bir merkeze dönüştü.
Doğal bir film platosunu andıran köy sokaklarında çok sayıda dizi ve film projesi hayat buldu. Köylülerin yetiştirdiği sebze-meyve ve ürünlerden satın almak, köy kahvaltısı yapmak ve daracık köy sokaklarında dolaşmak iyi gelecek.

Amasya

Osmanlı’nın şehzadeler kenti Amasya, 7 bin yılı aşan tarihi geçmişiyle, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden. Yeşilırmak Vadisi üzerinde, Harşena Dağı eteklerine kurulan şehir dünyanın en güzel misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyasının üretildiği coğrafya olarak anlatılıyor.
Yeşilırmak kıyısında sıralanan geleneksel Osmanlı evlerinin manzarası, şehre gelen ziyaretçilerin fotoğraf karelerini süslüyor.

 

Tortum Şelalesi, Erzurum

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, Erzurum-Artvin Karayolu’nun 110. kilometresinde, Uzundere ilçesi, Balıklı Köyü yakınlarında bulunuyor.
18. yüzyılda yaşanan heyelan sonucu oluşan şelale, 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahip. Şelalenin akışı sırasında ortaya çıkan gökkuşağı görülmeye değer. Şelalenin bulunduğu Uzundere ilçesi sakin şehir ağının (Cittaslow) bir parçası.

 

Frig Vadisi

Kütahya, Afyonkarahisar ve Seyitgazi arasında geniş bir alana yayılan Frig Vadisi, Eşek Kulaklı Midas’ın öyküsüne konu olan coğrafya. Gordion ve Midas gibi önemli tarihi merkezlerin bulunduğu vadide çok sayıda tarihi yapı, kayalık, mağara ve trekking rotası bulunuyor.
Son yıllarda yürüyüş ve bisiklet rotalarının işaretlenmesiyle hareketlilik yaşayan Frig Vadisi’nin, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla ziyaretçi ağırlayacağı kesin.

 

Uzungöl, Trabzon

 Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen görsel ikonlardan olan Uzungöl, yeşilin farklı tonlarını bir arada görebileceğiniz doğanın ortasında yılın her dönemi serin bir kaçamak. Dağların arasında saklanan Uzungöl, Trabzon‘un Çaykara ilçesinde. Doğayla baş başa, gündelik hayattan uzak, sessiz ve sakin bir ortamda Karadeniz havasını hissedin.

Boztepe, Ordu

Karadeniz’in en güzel şehirlerinden Ordu‘yu kuşbakışı görebileceğiniz Boztepe, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte. Şehir merkezinden teleferikle çıkılan Boztepe’den yeşille maviyi bir arada sunan enfes bir manzara var. Tepede çok sayıda restoran, kafe ve piknik alanları bulunuyor.

Kültepe, Kayseri

Kayseri sınırlarında, Kaniş harabelerinin yer aldığı antik kent ve ören yeri olan Kültepe, Anadolu’nun en eski yazılı kaynaklarının bulunduğu yer olarak biliniyor. Anadolu medeniyetlerine ışık tutan Kültepe, dünyaca ünlü.
Anadolu toprakları hala keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi ve doğal güzelliğe sahip. Dünyanın en önemli geçiş güzergahlarından biri üzerinde kurulu olan Türkiye, geçmişten günümüze çok sayıda medeniyetin izini taşıyor. Türkiye’de görülmesi gereken yerler listesine eklemek istediklerinizi yorum bölümüne yazmayı unutmayın.

 

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder