8 Haziran 2019 Cumartesi

Ölüdeniz (Fethiye - Muğla)



Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı eşsiz bir beldedir. Ölüdeniz’i her yıl yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmektedir. Ölüdeniz öylesine muhteşem bir denize sahiptir ki 2 yıl ard arda en iyi deniz ödülünü almıştır. Ölüdeniz’in civarındaki sahiller dalga ile boğuşurken Ölüdeniz sahilleri en ufak dalgaya maruz kalmaz. Adını da bu özelliğinden yani durgunluğundan almıştır. Bu güzide beldemiz sayesinde ülkemizi pek çok turist ziyaret eder buda ülke ekonomisi açısından yadsınamayacak derecede önemlidir.

İnsan ve doğanın buluştuğu ve her yıl giderek gelişen tatilbeldesi, doğası, plajları, incecik kumu ve güzel deniziyle birçok gezgin ve turisti kendine çekmeye devamediyor. Tabii tarihi izleri de unutmamak gerekir, yıllar boyunca birçok uygarlığı ağırlayan bölge de özellikle eski zamanlarda var olan Likya Uygarlığına dair izler keşfetmeye değer. Dilerseniz yazımızın devamında Ölüdeniz'de gezilecek yerler listemize bir gözatalım.

Ölüdeniz’deYapılacaklar

Öncelikle Ölüdeniz’e ilk geldiğiniz günün akşamı çıplak ayaklarınızla kumlara basarak kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra kumsala uzanın. Gözlerinizi açıp, denizin sakin dalgalarıyla beraber sanki onlara eşlik ediyor hissi uyandıran yıldızları izleyin. Tatilin ilk günü, yol yorgunluğunuzun ve stresinizin yerini heyecan ve huzur alacaktır.

Denize Doyun

Ölüdeniz’de birbirinden güzel 4 tane plaj ve koy var. Bu koylarda dağlara karşı güneşlenebilir ya da dalış gibi su sporlarını yapabilirsiniz. Kesinlikle sıcak günlerin rehavetini alacaktır.

Ölüdeniz TabiatParkı

Denizin ve ormanın buluştuğu park yaklaşık 40 senedir halka açık. Burada denizin serin ve temiz sularına girebilir ve doğanın içinde toprağın, ağacın ve rüzgarın sesini dinleyebilirsiniz.


Likya Yolu

 

 Ölüdeniz’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan yüzlerce kilometrelik tarihi bir dağ yolunu düşünün. Binlerce yıllık uygarlıkların peşinde, sol tarafınızda ormanlar sağ tarafınızda alabildiğine bir deniz. Dünya'nın en iyi 10 doğa yürüyüşü rotasından birinin Türkiye’de olması büyük bir şans. Kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri. Ayrıca Ölüdeniz’e karşı en iyi manzarayı da buradan fotoğraflayabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi

Kelebeklerin ormanın içinde dans ettiği, kampçıları ve doğa severleri manzarası ile beraber gerçek manada kendine aşık ettiği bir yer Kelebekler Vadisi. Likya yolunda az yük ve çok su ile bir günlük yürüme mesafesinde olan vadiye. Likya yolunun ödülü gözüyle bakabilirsiniz. Ayrıca araba ile de gitmek çok yakın. Burası da fotoğraf çekilmeden, tepesinden muhteşem manzarasına bakmadan ve içine girip dolaşmadan ayrılamayacağınız bir yer.

Babadağ

Ölüdeniz’in en yüksek tepelerinden biri olan Babadağ, kampçıların, doğa sporu severlerin en çok tercih ettikleri noktalardan biri. Burada ATV turlarına katılabilir ve en önemlisi ise yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Ölüdeniz’in güzel manzarası eşliğinde gökyüzünde geçireceğiniz dakikalar size hayatınız boyunca unutamayacağınız güzellikte bir anı verecektir.

Ölüdeniz Konaklama

Ölüdeniz de her türlü deniz sporunu yapmak mümkündür buda gelen turistleri cezbedici bir başka özelliğidir. Ayrıca beldede her türlü insana hitap eden konaklama yeri mevcuttur, gerek pansiyon apart ; gerek oteller mevcuttur. Ölüdeniz Fethiye’ye yaklaşık 10 km mesafededir gün içinde her saatte pek çok ulaşım imkanı da mümkündür. Fethiye gelen misafirlerine deniz güneş kum dışında bir tarihe tanıklık etme imkanı da sunar. Şöyle ki; eski Roma döneminden kalan birçok tarihi tapınak vardır. Bunların yanında 1990 yılında Japon arkeologlar tarafından yapılan kazılarda bulunmuş olan birçok tarihi kalıntıyı da bu beldede görmek mümkündür.


Ölüdeniz Nerede, Nasıl Gidilir?

Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir belde olan Ölüdeniz'e ulaşmak için; özel aracınız ile Fethiye şehir merkezinden Atatürk Caddesinde ilerleyip kavşaktan Ölüdeniz tabelasına dönüş yaptıktan 4 km. sonra Ölüdeniz'e ulaşmış olacaksınız.

Muğla - Ölüdeniz arası yaklaşık 130 kilometre ve 2 saat 10 dakika sürmektedir. İstanbul - Ölüdeniz arası yaklaşık 815 kilometre ve 11 buçuk saat sürmektedir. Antalya - Ölüdeniz arası yaklaşık 205 kilometre ve 3 saat sürmektedir. İzmir - Ölüdeniz arası yaklaşık 350 kilometre ve 5 saat sürmektedir. Ankara - Ölüdeniz arası yaklaşık 635 kilometre ve 8 saat 40 dakika sürmektedir.


Ölüdeniz, Fethiye
Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdenizkumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.



Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen hergün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynaksuyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.


Ölüdeniz'e adını veren efsane
Belcekız adı da bir efsaneye dayanıyor. Eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Birgün yaşlı bir kaptanın genç, yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görür. Görür görmez de vurulur.

Kızın yüreğine de ateş düşer. Ama delikanlı suyu alıp dönmek zorundadır. Gemi uzaklaşıp gider. Belcekız hep kıyıyı, sevgilisini kollar. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gelir. Böylece görüşür, sevişirler.

Bir gün gemi buralardan geçerken fırtına patlar. Genç, babasına burada korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar kurt ise oğlunun gönül macerasını bilmektedir. Oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanır. Dalgalarla birlikte kavga da büyür baba oğul arasında. Gemi tam kayalıklara çarpacakken kaptan bir kürek darbesiyle oğlunu denize atar ve dümene yapışır ki durumu görür. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmektedir. Oğlan orada ölür. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp ölür. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir. Günün ilerleyişine göre rengi değişip duran deniz belki de bir oğlana bir kıza yanmaktadır.

Ulaşım ve konaklama
Beldeye hem kara, hem deniz, hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür. Antalya, İzmir, Ankara, İstanbul gibi merkezlerden Fethiye ilçesine düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Dalaman Havaalanı da beldeye bir saat mesafededir. Fethiye Ölüdeniz arası 12 km'dir. Fethiye'den beldeye düzenli ulaşım imkanları bulunmaktadır.
Beldede nitelikli bir çok otel, pansiyon, ve kamp yeri mevcuttur. Her türlü deniz sporunun yapılabildiği beldede safari, dağcılık, yürüyüş ve rafting yapma olanaklarıyla birlikte Babadağ'dan 2000 metre yükseklikten "Yamaç Paraşütü" ile atlama imkanı da vardır.

Semtleri
Hisarönü
Fethiye-Ovacık karayolu üzerinde, çamormanları içerisinde yer alan, köy niteliğindeki bu semt, otel ve pansiyon olarak 3000 civarında yatak kapasitesi ile gelişmiş turizm merkezlerinden biridir. Daha çok İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği sakin bir dinlenme köyüdür.

Ovacık
Ovacık şehir merkezine 6 km. uzaklıkta. Ölüdeniz’e uzaklığı 5 km'dir. Fethiye-Belceğiz-Ölüdeniz yolu üzerinda sağlı sollu pansiyon ve otellerin yer aldığı bu semt eski ve yeninin kaynaştığı bir turizm semtidir.



Belceğiz-Ölüdeniz
Ölüdeniz lagünün bulunduğu semttir. Kıyı bandı, Özel Çevre Koruma Kurumu Bsşkanlığı 'nca tanzim edilen Belceğiz'de modern tesisler yer almaktadır. Belceğiz semtinde her türlü konaklama yeme-içme ve eğlenme, halka açık plajlarada da her türlü su sporu yapma olanağı vardır.

Belceğiz'in güneydoğu devamında Kıdrak Milli Parkı'nda iyi düzenlenmiş bir kamp yeri ve ötesinde Uzunyurt köyü vardır.

Belceğiz'in kuzeybatısında fotoğraflar çokça yer alan Kumburnu ve Ölüdeniz yer almaktadır. Bu yöre 1978 yılında Milli Park olarak belirlenmiş olup, 1. derecede doğal sit alanıdır. Kumburnu günübirlik dinlenme plajı olarak kullanılmaktadır.


Görülmeye değer yerler
Kelebekler Vadisi
8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide milyarlarca kelebeğin kayalarda, ağaçların gövdelerinde ve yapraklarında bulunup etrafı sarmasından dolayı bu ismi almıştır.

Vadiye ulaşım Ölüdeniz'deki sahilden kalkan teknelerle sağlanır.

Gemiler Adası
Ölüdeniz beldesinde batısında ve takriben 7 km. uzağındadır. Adada M.S. 5-13. yüzyıllarda yapıldığı anlaşılan Bizans ve Roma devirlerine ait ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Gemile Adası, koruması gerekli tarihi değerlerden biridir.

Kaya Köyünün arkasındaki tepeyi aşarak gelen yol, sizi zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir başka güzelliğe, Gemiler Koyuna ulaştırıyor. Gemiler Koyunun tam karşısındaki kaplı St. Nicholas (Gemiler Adası) na bir tekne ile geçebilir ve Bizans döneminden kalma kalıntıları görebilirsiniz. 1990 yılında bir Japon Arkeoloji heyetinin Fethiye Müzesi ile birlikte başlattığı kazılarda gün ışığına çıkartılan buluntulardan, adanın erken Hıristiyanlık döneminde önemli bir ziyaret merkezi olduğu ve denizler azizi Nicholas’ın bu adada yaşadığı anlaşılıyor.

Fethiye



Antik çağda "Telmessos", yakın çağda "Meğri", 1934'den itibaren Fethiye adını alan ilçe Roma-Bizans devirlerinden kalma lahitler, ünlü Aminthas tapınak mezarı ve müze turistlerin ilgisini çeken mekanlardır. Fethiye halk pazarı da son zamanlarda ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya başlamıştır.

Ölüdeniz'de günübirlik deniz turları
Fethiye sahilinde ve Ölüdeniz sahilinde bulunan teknelerle yapılan gezilerde Aya Nikola Adası, Gemile Koyu, Karacaören, 12 adalar ve Göcek'i gezmek mümkündür.

Yapılabilecek aktiviteler
Ölüdeniz'de yamaç paraşütü




  



1975 metre yükseliğindeki Babadağ'dan deneyimli bir pilot eşliğinde başlayan serüven 30-40 dakikalık bir uçuştan sonra Belcekız Plajında tamamlanmaktadır. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ciplerle gidilmektedir. 25 km’lik toprak ve engebeli yol 50 dakika sürer. 1700 metrede rüzgar yeterli değilse, 1900 metreye çıkılır. Tulum ve kasklar takılarak, pilota ve paraşüte bağlı harness(oturak)a oturulur, pilotun paraşütü çekmesiyle paraşütler şişer, birkaç adımlık koşuyla açılıp yükselinir ve uçmaya başlanır. Deneyimli pilotlar yamaç paraşütüyle 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir ve havada 5 saat kalınabilmektedir. Yamaç Paraşütü organizasyonu yapan acentalar Ölüdeniz sahilinde bulunmaktadır.

Ölüdeniz'de su altı dalışı
Ölüdeniz Belcekız'da bulunan dalış acentaları ile günibirlik ve haftalık turlar düzenlemektedirler. Bu turlarla dalış sertifikaları almak mümkündür.

Kaynaklar
Vikipedi









Sahiden de doğa harikasi bir yer... Sahili, denizi ve yeşilligi ile..

Görmeyen arkadaslarin muhakkak ilk firsatta gidip oralari gezmesini tavsiye ederiz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder