4 Haziran 2019 Salı

İstanbul’da gezilecek yerler

İstanbul, dünyaca ünlü turistik şehirlerden bir tanesi. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist bu şehri ziyarete geliyor. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’a çok eski zamanlarda Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart bile aşık olmuş. Hatta İstanbul için “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözünü söylemiş.
Konumundan dolayı yedi tepe üzerine kurulmuş olan İstanbul, eski zamanlardan beri pek çok uygarlığın hakimiyeti altına girmiş. Bu nedenle şehirde gezilebilecek pek çok tarihi yapı mevcut. İstanbul’un yedi tepesi olarak bilinen yerler ise Topkapı Sarayı tepesi, Çemberlitaş tepesi, Beyazıt tepesi, Fatih tepesi, Yavuz Selim tepesi, Edirnekapı tepesi ve Kocamustafapaşa tepesidir. Bu yedi tepeli şehirde gezilip görülmesi gereken çok fazla yer. Gelin bu Yeditepeli şehirde gezilecek yerlere yakından bakalım:

İstanbul’da gezilecek yerler

Şehirde gezip görmeniz gereken çok fazla tarihi yapı yap. Camiler, kiliseler, saraylar ve müzeler hepsi yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini bekliyor. Sizler için bu yerleri sıraladık. İşte İstanbul’da gezilecek yerler:


İstanbul gezilecek yerler listemizin en önemli bölümünü doğal olarak şehirdeki tarihi yapılar oluşturuyor, bu nedenle İstanbul gezilecek yerler rehberimizin ilk bölümünde şehirdeki en önemli yapılar hakkında bilgi vermek istiyorum. Dilerseniz ilgili linklere tıklayarak tarihi yapılar hakkında detaylı bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
Tarihi Yarımada‘nın en görkemli yapısı sayılan Ayasofya, Osmanlı’nın kudretli zamanlarında alınan önemli kararlara şahitlik eden Topkapı Sarayı, imparatorluğun son dönemlerine ait Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları mimarilerinin yanı sıra barındırdıkları zenginliklerle kentin ne kadar zengin bir geçmişe sahip olduğunun kanıtı niteliğindeler.
Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı alışveriş yapacakların yüzlerce yıldır kentte uğradıkları ilk adreslerken, Soğukçeşme Sokağı birbirinden güzel evleri ile sivil mimariye meraklı gezginlerin vazgeçilmezi konumunda.
Bunlar dışında İstanbul gezilecek yerler listemizdeki diğer önemli tarihi yapılara Yerebatan Sarnıcı, Yıldız Sarayı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Rumeli Hisarı‘nı ekleyebiliriz.

Ayasofya

 

Ayasofya’nın tarihi ,Doğu Roma İmparatorluğu’na kadar uzanır. Romalıların şehirde yapmış olduğu en büyük kilisedir. Ayasofya aynı yerde 3 kez inşa edilmiş. İlk inşasında Megale Ekklesia yani Büyük Kilise olarak adlandırılıyor. Sonrasında ise Aysofya adı ile anılmaya başlanmış. Ayasofya’da Kutsal Bilgelik anlamına geliyor. Burası Roma İmparatorluğu boyunca taç giyme törenlerinin yapıldığı bir alan olarak kullanılmış. Zamanında başkent olan İstanbul’un en büyük kilisesi olarak kullanılıyormuş.
Ayasofya
Günümüze gelen Ayasofya’nın son inşasını İmparator Justinianos 527-565 yılında yaptırmış. Mimarları İsidoros ve Anthemios’dur. Yaklaşık 5 yıl gibi kısa bir süre içinde bu büyük kiliseyi inşa etmişler. Günümüzde müze olarak hizmet veren Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmiş.

 Sultan Ahmet Cami


Sultan Ahmet Cami
Sultan Ahmet Cami, Osmanlı’nın 14.padişahı olarak hüküm sürmüş olan I.Ahmet’in yaptırdığı muhteşem mimarisi ile turistleri kendine çeken bir yapı. Büyük 6 tane minaresi olan cami 4 Ocak 1610 yılında yapılmaya başlanmış. Osmanlı ve Bizans mimarisinin izlerini yakından görebileceğiniz Sultanahmet Cami’sini Sedefkar Mehmet Ağa yapmıştır. Mimarın en büyük özelliği Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri olması. Cami, Mavi Cami yani Blue Mosque olarak da biliniyor. Bu ismi içerisinde bulundurduğu mavi çinilerden alıyor.

Süleymaniye Cami


Süleymaniye Cami
Mimar Sinan’ın şehre kazandırdığı muhteşem yapılardan biri Süleymaniye Cami. Kalfalık eseri olarak nitelendirdiği camiyi, 1558 yılında bitirmiş. Caminin en büyük özelliği hocanın okuduğu dua, her bölümde eşit bit şekilde duyuluyor. Bunun için Mimar Sinan çok büyük bir çaba harcamış. Bunun için çok ilginç bir yöntem kullandı. 65 tane içi boş turşu küpünü, ana kubbenin etrafında bulunan duvarlara ağızları aşağıya bakacak şekilde yerleştirmiş. Küplerin aralarını da yumurtanın beyazı ile sıvamış. Bu sayede akustik tam istenildiği gibi olmuş.

Dolmabahçe Sarayı


Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe sarayı şehrin en önemli diğer yapılarından birisi. Dünyamın dört bir yanından pek çok yabancı turist bu sarayı görmek için İstanbul turu yapıyor. Osmanlı’nın 31. Padişahı olan Sultan Abdülmecid tarafından yapılmış. 1856’da bitirilen saray kapılarını hizmete açmış. İçeride görebileceğiniz çok güzel bölümler bulunuyor. Selamlık, Muayede Salonu ve Harem daireleri bunlardan sadece bazıları. Selamlık Sarayın en önemli bölümlerinden biri. Burada devlet işleri konuşulup idare edilirmiş. Sarayın iç dekoru da görenleri hayran bırakıyor. Sarayın dışı kadar içi de çok güzel bir şekilde yapılmış. Ayrıca Sarayı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’te kullanmış. 1927 – 1938 yılları arasında Atatürk burada kalmış ve saraydaki odasında da vefat etmiştir.

Çırağan Sarayı


Çırağan Sarayı
İstanbul’da gezilecek mimari güzelliğe sahip bir diğer yapı da Çırağan Sarayı. Dolmabahçe gibi Çırağan’da İstanbul boğazı kenarında konumlanan bir saray. Sultan Abdülaziz tarafından 1871 – 1876 yıllarında yaptırılmış.  Günümüzde otel olarak hizmet veriyor. İç mimarisi görülmeye değer bir güzellikte. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı’nı gezerken gördüğünüz aslan heykelleri aslında Çırapan Sarayı’na aitmiş. Ama Sultan Abdülmecid Dolmabahçe’ye geçerken, bu aslan heykellerini de yanında götürmüş.

Topkapı Sarayı


Topkapı Sarayı
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra 1460 yılında yapımına başlanmış. Yapımı 18 yıl sürmüş ve 1478 yılında bitirilebilmiş. Osmanlı zamanında pek çok padişaha ev sahipliği yapmış. Cumhuriyet kurulduktan sonrada müzeye çevrilmiş. Topkapı Sarayı Müzesi ziyaret saatleri yaz ve kış aylarında farklılık gösteriyor. Bu iki dönemde de Salı günleri müze hep kapalı oluyor. Kış ayları olan 30 Ekim – 15 Nisan tarihlerinde sabah 09:00 – 16:46 arasında ziyarete açık. Yaz ayları ise 15 Nisan – 30 Ekim tarihleri arasında 09:00 – 18:45 arası ziyaret edilebilir.

Yerebatan Sarnıcı


Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’da kesinlikle görülmesi gereken bir yer Yerebatan Sarnıcı. Topkapı Sarayı yakınlarında bulunuyor. Çok önceden bu sarnıcın üzerinde bir bazilika bulunuyor. Bu nedenle Yerebatan Sarnıcı, Bazilika Sarnıcı olarak da biliniyor. Sarnıç yerin altında bulunuyor. İçeride upuzun 336 tane sütun var. Bu sütunlardan iki tanesinde Medusa Başı Heykeli bulunuyor. Ayrıca sarnıcın içerisi su dolu ve iskele şeklinde yürüme yerleri yapılmış. Su olan kısımda büyük büyük balıklar yüzüyor. Alanın güzelliğine onlarında büyük bir katkısı var.

Miniatürk


Miniatürk
Miniatürk, İstanbul’a gelen turistlerin en çok gittiği adreslerden biri. Burası çok farklı bir müze. İçeride pek çok ünlü yapının minyatür hali sergileniyor. Anıtkabir, Haydarpaşa Garı, Peri Bacaları, İzmir Saat Kulesi ve daha fazlası burada.  Ayrıca içeride Kristal İstanbul Müzesi bulunuyor. Burada 16 tane ünlü tarihi eser kristal camın içinde lazer yöntemi ile üç boyutlu olarak sergileniyor. Eserler bu yöntemle çok farklı bir görünüme sahip oluyor.

Galata Kulesi


Galata Kulesi
67 metre yüksekliğe sahip olan Galata Kulesi, İstanbul’un simgelerinden biri. İstanbul’da yapılacakların başında bu kulenin tepesinden şehrin manzarasını izlemek bulunuyor. Galata Kulesi’nin tarihine bakacak olursak 528 yılında Bizans İmparatorlarından Anastasius Oilosuz tarafından yaptırılmış. Fener kulesi olarak ahşaptan yapılmış. Ama İstanbul’da çıkan büyük bir yangında yanarak büyük bir hasar görmüş. Sonrasında Cenevizliler tarafından 1348 yılında taş ile tekrar yapılmış. 1453’te İstanbul fethedilince de Osmanlı’nın eline geçmiş.

Kız Kulesi


Kız Kulesi
İstanbul Boğazı’nın ortasında bulunan Kız Kulesi, Damalis ve Leandro isimleri ile de biliniyor. Yapılan araştırmalara göre milattan önce 341 yıllarını işaret eden yapımı ile ilgili bulgular elde edilmiş. İstanbul fethedildikten sonra yerine yapılmış olan kule yıkılıp yerine ahşap bir kule inşa etmişler. Ama tabii bununda kaderi ahşaptan yapılan ilk Galata Kulesi gibi yanarak sonlanmış. Sonra 1725 yılında tekrar inşa edilmiş. Üsküdar sahilden kalkan küçük tekneler ile buraya kolayca ulaşılabilir. İçeride bir restoran bulunuyor. Dileyenler burada yemek yiyebilirler.

Atatürk Arboretumu


Atatürk Arboretumu
İstanbul’un Sarıyer taraflarında bulunan büyük bir botanik park. Huzur bulacağınız türden bir yer. İstanbul’un kalabalığından burada uzaklaşabilirsiniz. 290 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan park içerisinde 2000’den fazla çeşitte bitki bulunuyor. Atatürk Arboretumu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “İstanbul’da huzur bulacağınız bir yer: Atatürk Arboretumu” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çamlıca Tepesi


Çamlıca Tepesi
İstanbul’un muhteşem manzarasını izlemek için mutlaka Çamlıca Tepesine çıkılmalı. Özellikle ise akşam vakti. Şehir, ışıklar ile aydınlanın çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Tepede çay içebileceğiniz bir alan bulunuyor. Manzaraya karşı elinize çayınızı alıp yudumlayarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Buradan inmeden önce bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın. Tepeye çıkarken kenarda manzaraya karşı sizi sultan ve padişah kostümleri ile fotoğrafınızı çeken seyyar fotoğrafçılar bulunuyor. Dilerseniz burada Hürrem Sultan ve Kanunu Sultan Kostümü giyerek manzaraya karşı fotoğraf çektirebilirsiniz.

İstanbul’da alışveriş


Tarihi Kapalı Çarşı
İstanbul’da turistlerin tercih ettiği alışveriş mekanları arasında Tarihi Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı bulunuyor. Bunların dışında büyük alışveriş merkezleri de şehrin hemen hemen her yerinde bulunuyor. Bunların dışında Taksim’deki pasajlar da turistler tarafından çok seviliyor. Taksim’deki pasajlardan en popüler olanı Çiçek Pasajı.

Mimarisinin büyüklüğü ve ihtişamı ile ön plana çıkan Kapalıçarşı, 500 yılı aşkın süredir İstanbul’un en önemli ticaret merkezlerinden birisi olarak anılıyor. İçeriği sayesinde her yaştan alışveriş tutkununu kendisine çeken çarşı ayrıca kökleri Selçuklulara dayanan, Osmanlı döneminde gelişen zengin bir kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder