13 Haziran 2019 Perşembe

Türkiye’de , Anadoluda Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler,

İshakpaşa Sarayı, Ağrı

 


Ağrı‘nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan İshakpaşa Sarayı, sarp kayalık üzerinde, 116 odadan oluşuyor. Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısı.
18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyük olan İshakpaşa Sarayı, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok ziyaretçi çeken kültür varlıklarından biri.


Ani Harabeleri, Kars

 

 Yüzyıllar boyunca farklı krallık ve imparatorluklar tarafından yönetilen Ani, Kars’ın Ermenistan sınırında, Arpaçay Nehri’nin kıyısındaki antik kent. Cami, kilise, manastır ve kervansaray gibi yapıların bulunduğu Ani Harabeleri tarih tutkunlarını cezbediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesine giren antik kentte Ermenilerce kutsal sayılan çok sayıda yapı yer alıyor.

Van Gölü

 Türkiye’nin en büyük gölü özelliğini taşıyan Van Gölü, yılın dört mevsimi birbirinden güzel fotoğraf karelerine hayat veren bir nokta. Anadolu’ya açılan bir kapı olarak bölge tarihini değiştiren onlarca olayın yaşandığı Van ve çevresi bu olayların izlerinin en iyi gözlemlendiği rotalardan. Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası ve Kilisesi, Ermeni kültürünün en önemli temsilcisi. Van Gölü’nün gün batımı manzarası dillere destan.

Safranbolu, Karabük

Osmanlı sivil mimarisini yansıtan tarihi evleriyle, kartpostallık görüntülere imza atan Safranbolu, Karabük’ün ilçesi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi ilçe ahşap konaklarının yanı sıra Tokatlı Kanyonu, Yörük Köyü, Kristal Teras, İncekaya Su Kemeri ve Bulak Mencilis Mağarası gibi doğal güzelliklere de sahip.

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep

 


Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi yapısal kompleksi ve içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor. 2011’de açılan müzede Zeugma Antik Kenti’nden ve bölgenin farklı yerlerinden çıkarılan mozaikler sergileniyor.
Gaziantep turizminin en önemli ziyaret noktası olan müzede Çingene Kızı mozaiği en çok tanınan eser.


Pamukkale, Denizli

Denizli’de Hierapolis Antik Kenti ile bir arada bulunan Pamukkale, tarih boyunca şifalı sularıyla insanlığa hizmet verdi. Antik havuz (Kleopatra Havuzu), antik tiyatro ve arkeoloji müzesinden oluşan alan doğa ve tarih severler için önemli bir durak. Pamukkale’ye gelmişken ismi İncil’de de geçen Laodikeia Antik Kenti’ne de zaman ayırın.

Olimpos, Antalya

Türkiye’de gençlerin tatil ve kamp denildiğinde aklına ilk gelen yerler arasında bulunan Olimpos, Antalya‘nın Kumluca ilçesinde. Daha çok sırt çantalı gezginler ve üniversite öğrencilerinin tercih ettiği bölge Antik Likya Yolu’nun üzerinde. Olimpos Antik Kenti’nin de yer aldığı muhteşem bir kumsala sahip olan Olimpos’ta çok sayıda bungalov ve ağaç evden oluşan pansiyon var.


 


 





 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder