8 Haziran 2019 Cumartesi

Tarihin Başlangıç Noktası: Göbeklitepe & Şanlıurfa Turu

İnsanlık tarihi adına en önemli yapıt olan Göbeklitepe tapınağı özellikleri,keşfi,nerede? Nasıl gidilir? bilgilerini sizler için bu yazımızda kaleme aldık.




Şanlıurfa’nın Örencik Köyü’nde yer alan Göbeklitepe, dünyada bilinen en eski kült yapılar topluluğu olarak ülkemizin en kıymetli turistik ve kültürel yapılarından biri niteliğini taşıyor. UNESCO Dünya Mirası kapsamında 2018 yılından beri koruma listesine alınan Göbeklitepe hikayesi, tarihi ve görkemli mimarisi ile hem yurdun dört bir yanından, hem de dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçi çekmeyi başarıyor. Böylesine kıymetli ve benzersiz bir yapıyı görebilmek adına bölgeye akın eden turistler ise kapsamlı Göbeklitepe turlarından faydalanıyor ve doyurucu bir kültürel tatil elde etmeyi amaçlıyor. Bölgeye özel hazırlanan bu Urfa Göbeklitepe tatil turu kapsamında bir yandan sayılı dünya mirasları arasında kendine yer edinen Göbeklitepe’nin etkileyici hikayesine tanıklık edebilir, diğer yandan Urfa‘nın güzelliklerini, kültürünü ve mutfağını deneyimleyerek ayrıcalıklı bir tatil turu yapabilirsiniz. Üstelik Türk Hava Yolları ve Hilton Otelleri ayrıcalığı ile Şanlıurfa tatilinizi çok daha konforlu ve kaliteli hale getirebilirsiniz. En ince detayına kadar planlanmış ve memnuniyetiniz ön planda tutularak tasarlanmış Göbeklitepe turu, sizi 48 saatliğine bambaşka bir dünyaya götürmek üzere beğeninize sunuluyor.

 


Göbeklitepe’de Ulaşım ve Konaklama

Şanlıurfa Göbeklitepe‘yi ziyaret etmek isteyen tarihseverlerin en çok merak ettikleri soruların başında Göbeklitepe’ye nasıl gidilir sorusu geliyor. Elbette Göbeklitepe’ye bireysel olarak planlayacağınız bir seyahat ile ulaşmak ve alandaki görkemli yapıları ziyaret etmek mümkün; ancak sadece bu alana özel olarak tasarlanmış bir Göbeklitepe turu ile tatilinizden çok daha fazla verim alabilirsiniz. Bölge hakkında kapsamlı bir araştırma yapılarak, yerli turizm acentelerinden ve halktan bilgi alınarak hazırlanan bu Göbeklitepe gezileri, alanı ziyaret eden turistlerin birebir ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılayabilecek şekilde planlanıyor ve tarih meraklılarının beğenisine sunuluyor. Mezapotamya’nın ayrılmaz bir parçası haline gelen Göbeklitepe ulaşım açısından da oldukça elverişli bir lokasyonda olup, Şanlıurfa şehir merkezinden kolaylıkla erişilebilir bir konumda bulunuyor. Eğer Göbeklitepe’ye nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, turumuzun detaylı ulaşım bilgilerini inceleyebilirsiniz. Saat saat planlanmış olan tur programı ile verimli ve keyifli bir tatil turu geçirebilirsiniz.

Söz konusu konaklama olduğu zaman ise turumuz, Şanlıurfa ve çevresinde en çok tercih edilen otellerden biri olan Hilton Garden Inn Şanlıurfa’da konaklama olanağı sunuyor. Hilton kalitesini ve ayrıcalığını hissetmenizi sağlayan otel merkezi konumu, geniş olanakları ve mükemmeliyetçi hizmet anlayışı ile konforlu bir konaklama vaat ediyor. Otelin Balıklıgöl’e 15 dakika yürüme mesafesinde, havaalanına ise 30 dakika uzaklıkta olduğunu belirtmekte fayda var.

Şanlıurfa ve Göbeklitepe Turu Programı

 

 Göbeklitepe ve Şanlıurfa Turu, Göbeklitepe’yi günübirlik olarak ziyaret etme imkanı olmayan ziyaretçiler için ideal bir alternatif oluşturuyor. “Bereketli Hilal”, “Tarihin Sıfır Noktası” ve”Uygarlığın Başlangıcı” gibi yakıştırmalarla insanlık tarihindeki önemi sürekli olarak vurgulanan Göbeklitepe, sadece kültürel değil, aynı zamanda manevi ve ruhani anlamda da doyurucu bir tecrübe edinmenize imkan tanıyor. 1 gece konaklamalı Göbeklitepe ve Şanlıurfa turları kapsamında doya doya 2 gün boyunca bu büyülü alanı keşfetme imkanına sahip olabilirsiniz. Göbeklitepe gezisi, ilk gün havaalanında Türk Hava Yolları konturları önünde başlıyor ve buluşma, check-in, bagaj işlemleri sonrasında tarifeli THY uçağı ile Şanlıurfa’ya doğru yol alıyor. Uçak indikten sonra havaalanında sizi karşılayacak olan ulaşım aracı, iki gün boyunca tüm lojistik ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere hizmetinize sunuluyor. Göbeklitepe’nin sunduğu güzellikleri görmek için sabırsızlananları tatmin etmek amacıyla tur, Şanlıurfa’ya iner inmez Göbeklitepe’ye hareket ediyor. Kahvaltı sonrası 2 saatlik kapsamlı bir alan turu eşliğinde Göbeklitepe’yi her açıdan inceleme, tarihini öğrenme ve yerel rehberlerden bilgi alma fırsatı sunuluyor. Alan turu, yöresel tatların yer aldığı set menü halinde oluşan öğle yemeği eşliğinde Çulcuoğlu Restoran’da son buluyor.



Göbeklitepe ziyareti sonrası sıra Şanlıurfa gezilecek yerler listesine geliyor. Şanlıurfa Müzesi, Balıklıgöl ve Haleplibahçe Mozaikleri gezildikten sonra konaklamanın gerçekleşeceği Hilton Garden Inn Şanlıurfa’ya doğru hareket ediliyor. Güneydoğu kültürünün ayrılmaz bir parçası olan sıra gecesi ile sonlanan ilk günün ardından ikinci gün ise Harran ve Şanlıurfa çarşıları ziyaret ediliyor. Urfa gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken Harran Höyüğü ve evleri, nostaljik ve tarihi görüntüsü ile gerçek bir doğu kültürü deneyimi yaşamanıza ön ayak oluyor. Şanlıurfa çarşısında ise yöresel lezzetlerden satın alma ve hediyelik eşyaları inceleyerek sevdiklerinize birer armağan götürme imkanı sunuluyor. Yöresel kahvaltılar, namı dünyayı yayılmış kebaplar, Şanlıurfa’nın en bilindik ve en çok tercih edilen mekanlarında hizmet ve iki gün boyunca konforlu ulaşım imkanları, “Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe ve Şanlıurfa Turu” paketinin sunduğu sayısız avantajlardan sadece birkaç tanesi. Bu vesileyle sayfamızdan Göbeklitepe ve Şanlıurfa gezisi alan kullanıcılar yalnızca Göbeklitepe’nin miras niteliğindeki güzelliklerini değil, aynı zamanda Urfa’nın doyumsuz lezzetlerini, kendisine has geleneklerini ve samimi kültürünü de deneyimlemiş oluyor. Eğer siz de uzun zamandır hayalini kurduğunuz o Güneydoğu tatilini gerçekleştirmek istiyorsanız ancak yeterince vakit ayıramıyorsanız, kolaylıkla temin edebileceğiniz Göbeklitepe ve Şanlıurfa turları sizin için en doğru başlangıç olabilir.

Göbeklitepe Hakkında Bilgi

Göbeklitepe’yi ziyaret etmek isteyen seyahatseverlerin ilk sorusu, elbette Göbeklitepe nerede oluyor. Göbeklitepe, Güneydoğu Bölgesi’nde, Şanlıurfa’nın Örencik Köyü’nde yer alıyor. Örencik Köyü, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık 22 kilometre doğusunda konumlanıyor. Kültürel turizm faaliyetleri çerçevesinde korunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kendine yer bulan Göbeklitepe, arkeolojik açıdan eşi benzeri bulunmayan değerleri bünyesinde barındırıyor. Bu sit alanının en önemli özelliklerinden bir tanesi, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi işbirliğiyle yapılan ortak araştırmalar sonucu alanın V52 Neolitik Yerleşimi olarak tanımlanması, yani insanlık tarihinin ilk bulgularını taşıyor olması sonucuna varılması. Bununla birlikte 1994’te yapılan bir diğer arkeolojik çalışmada da Göbeklitepe’de bundan yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan kazı ve bulguların ortaya çıkması ile alanın gerçek anlamda bir milat öncesi kült merkezi olduğu ortaya çıkıyor.


Göbeklitepe hakkında merak konusu olan ve ilgi çeken bir diğer nokta da elbette benzersiz mimarisi. Göbeklitepe üzerinde bulunan arkeolojik kalıntılar, birden fazla sütunun ve taş yapının bir araya gelmesinden oluşuyor. Yapıda çapları 30 metreyi aşabilen, 20 adet yuvarlak ve oval yapının yanı sıra iki adet T biçiminde sütun yer alıyor. Sütunların her biri ortalama 5 metre yüksekliğinde ve kireçtaşından yapılmış. Yapı genelinde ufaklı irili daha küçük sütunların da olduğunu söylemek mümkün. Bahsi geçen 5 metrelik iki adet dikilitaş üzerinde el, kol, insan, hayvan sembolleri ve çeşit çeşit soyut simgeler yer alıyor. Bu semboller, ya kabartılarak ya da oyularak sütunların üzerine işlenmiş ve günümüze kadar geçerliliğini korumuş. Göbeklitepe üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar sonucu bu sembollerin süs ya da manadan uzak birer imge olmaktan çok daha öteye gittiği kanıtlanmış, bir çeşit öyküleştirme olduğu kanısına varılmış. Her ne kadar farklı arkeologlar, tarihçiler ve dil bilimcileri bu sembolleri çeşitli şekillerde yorumlayabiliyor olsa da, genel olarak sütunlarda anlatılan hikayelerin bir inanç sistemine hizmet ettiği gözlemleniyor. Avcı-toplayıcı gruplar açısından kült bir merkez niteliği taşıyan Göbeklitepe, bu ve bunun gibi pek çok etkileyici özelliğinden dolayı hem yerli hem yabancı turisti sahasına çekmeyi başarıyor. Eğer siz de dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan güzellikleri keşfetmek ve “tarihin sıfır noktasına” yolculuk etmek istiyorsanız, Göbeklitepe ve Şanlıurfa Turu tam size göre.



Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından çok önemli. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.

Göbeklitepe’nin inşa edildiği dönemde insanoğlu bitki toplayan ve hayvanları avlayan küçük gruplar halinde sürekliliğini sağlıyordu diyebiliriz. Kayalık bölgelerden, büyük sütunların ve ağır taşların el arabaları ve yük hayvanları olmadan 2 kilometre taşınarak Göbeklitepe’ye getirilmesi için muhtemelen tarihte insanların ilk defa bu kadar kalabalık bir şekilde bir arada olması gerekmişti.

Göbeklitepe Tapınağı’nın Keşfi ve Başlıca Yapılar


1) Çiftçi Mahmut Kılıç 1983 yılında tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürür. Müze yetkilileri eseri sıradan bir arkeoloji bulgusu olarak tanımlarlar ve Urfa Müzesi’nde sergilemesine karar verirler. Göbeklitepe Tapınağının hikâyesi bu şekilde başlar.

2) Bu tarihten önce de İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi yetkilileri 1963 yılında bölgede inceleme yapmışlardır ancak çalışmaların üzerinde çok durulmamıştır.

3) Tapınağın ortaya çıkmasındaki asıl çalışmalar 1995 senesinde Şanlıurfa Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Klaus Schmidt’in bilimsel danışmanlığında ( palavra ) kazılar başlamıştır. 2007 yılında ise kazı başkanlığına Klaus Schmidt getirilmiştir.

4) 2010 yılında ise, 40 santimetre boyunda, 25-30 kilogram ağırlığında taştan yapılmış ve üzerinde hayvan figürleri olan insan başı heykelinin çıkartıldıktan iki gün sonra maalesef kazı alanından çalındığı tespit edilmiş.
Göbeklitepe Tapınağı Özellikleri


5) Tarihin bilinen ilk ve en büyük tapınağıdır. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.

6) Bilinen en eski yapıttan 7500 yıl daha eski olan tapınak insanlık adına oldukça önemli ve değerli. Göbeklitepe tapınağı keşfedilene kadar bilinen en eski tapınak Malta’da bulunuyordu ve yaşı 5000’di.

7) Yapılan araştırma ve incelemeler sonucu buğdayın ilk yetiştirildiği yer olduğu ortaya çıkmıştır.
Göbeklitepe Tapınağı Yapıtları

8) Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet “T” biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yer almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır.
Göbekli tepe T şekli

Göbekli tepe T şekli

9) Boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, turna ve yaban ördekleri en sık görülen hayvan tasvirleri. Taşlar üzerine kazılan bu hayvan tasvirlerinin yanında üç boyutlu kabartma şeklinde yapılan başka betimlemeler de bulundu. Bunlardan en önemlisi T biçimindeki sütunun yan tarafından aşağı doğru iner biçimde tasvir edilen aslan kabartması stilize edilmiş insanları tasvir eden T biçimindeki sütunların ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişiyor.
Hayvan Figürleri

Hayvan Figürleri

10) İlkel el aletlerinden başka bir aletin olmadığı bu dönemde sütunların nasıl taşındığı ve dikildiği arkeologlar tarafından henüz çözülemedi. İnsanlığın avcı toplayıcı döneminde yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olduğu 12.000 yıl öncesinde bu yapıların nasıl tasarlandığı sorusu da henüz cevaplanmadı. Belki tüm bu sorular cevap bulduğunda insanlık tarihi yeniden yazılacak.
Göbeklitepe Tapınağı Fotoğrafları






Göbeklitepe Tapınağı Nerede? Ve Nasıl Gidilir?

Adres: Dağeteği Mahallesi, 63290 – Haliliye / Şanlıurfa
Nerede: Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır.
Nasıl Gidilir: Şanlıurfa merkeze 18 km uzaklıkta bulunan Göbeklitepe’ye Özel araç ile veya turlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer buraya uçak veya otobüs ile geldiyseniz ulaşım için taksiyi seçmeniz gerekiyor. Ve tabi ki bu da yaklaşık 150 lira bir ücret demek oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder