Gönen Gezi Rehberi
Gönen, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Balıkesir ilinin kuzeyinde bir ilçe. Bu ilçe, kaplıcaları ile meşhur. Son sayımlara göre yaklaşık yetmiş bin kişilik nüfusu olan ilçenin tarihi ise M. Ö. 14. yüzyıl dolaylarına kadar ilerliyor. O tarihlerde bir köy olarak kurulan Gönen, zaman içinde farklı medeniyetlerin himayesi altında büyüyor. 1980’lerden sonra tarım ve hayvancılığa dayalı sanayileşme hareketi ile oldukça hızlı gelişirken, ününü yüzyıllardır bünyesinde barındırdığı kaplıcalara borçlu.Balıkesir Havaalanları ile Gönen Arası Ulaşım
Balıkesir’de bulunan Balıkesir Merkez Havalimanı ile Gönen arası 90 kilometre. Ve bu yolculuk yaklaşık olarak bir buçuk saat sürüyor. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ile Gönen arası ise yaklaşık 120 kilometre ve 2 saate yakın bir sürede katedilebiliyor.Bunlara ek olarak Bandırma’nın merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Gönen’e, Marmara Denizinin farklı noktalarından kalkan feribot ve diğer deniz araçları ile Bandırma üzerinden ulaşmak da mümkün.
Gönen’in Nesi Meşhur?
Gönen en çok kaplıcaları ve “şifalı su”yu ile meşhur. Bu ünü, çevrede yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaiklerde de görüldüğü üzre, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip.Gönen’de Ne Yenir?
Balıkesir mutfağının lezzetlerinden payını alan Gönen’de ilk önerilerimizden biri, Her ne kadar Gönen ilçesine has olmasa da, Bigadiç güveci oluyor. Bigadiç güvecinin ana özelliği oğlak etinden yapılıyor olması. Aynı zamanda, biber, domates ve kaynamış kemik suyu da malzemeler arasında. Ardından, ekmek, tavuk suyu, haşlanmış tavuk, maydanoz ve tereyağı ile hazırlanan tiriti önerilerimiz arasında. Sonrasında yine kuzu ya da oğlak eti ile hazırlanan ve pek çok malzeme ile yapılan surayı da hatırlatalım. Tavuklu mantı olarak da bilinen Balıkesir mantısı, saçaklı mantı, börülce gibi lezzetleri de tatmak isteyebilirsiniz.Tatlılardan bahsedecek olursak, hazırlaması oldukça zahmetli olan ama lezzeti ile bu zahmete değen Balıkesir kaymaklısını ilk olarak önerelim. Fiyonk şeklinde hazırlanıp yağda kızartılan ve sonrasında üzerine şerbet dökülen mafiş tatlısını, ve Balıkesir’in en ünlüsünü, höşmerimi de unutmayalım.
Gönenli Ünlüler
Türk edebiyatının ünlü ismi Ömer Seyfettin Gönenlidir.Gönen’deki Alışveriş Merkezleri
Gönen’in alışveriş merkezlerinden bahsedeceğimiz zaman iki tanesi ön plana çıkıyor; On Numara Alışveriş Merkezi ve Liman Alışveriş Merkezi Bandırma.Gönen’de Gezilecek Yerler
Öncelikle, Gönen Mozaik Müzesi’ni gezmeniz tavsiye olunur. Bu müze Gönen Termal Tesisleri yanında bulunuyor ve Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden mozaikler barındırıyor. Sonra, Gönen’in Gönen yapan kaplıcaları görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası bunlar arasında en önemlileri. Burası Gönen’in 15 kilometre güneyindeki Deliçal Dağı’nın yakınlarında, Ekşidere Köyü’nün birkaç kilometre uzağında bulunuyor. Buradaki “şifalı su”yun İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü’nn ve İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalarca kireçlenme, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, kas ve damar rahatsızlıkları, nörolojik bazı problemler ve daha pek çok sağlıksal probleme iyi geldiği ortaya konmuştur.İçerisinde barındırdığı şifalı kaplıca sularından dolayı şifa şehri olarak anılan Gönen ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Özellikle Bandırma’ya yakınlığından dolayı İstanbul’dan çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Gönen’de birçok tarihi yapılar ve gezilip görülecek birçok doğal yerlere sahiptir.
Ekşidere Dağ Ilıcası (Termal Turizm Merkezi): Gönen merkezine 10 km uzaklıkta Ekşidere köyünde bulunmaktadır. Bu otelin çevresinde birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Deliçal Dağının eteklerinde yer alan bu kaplıcanın en önemli özelliği şifalı sularının hiçbir işlem görmemiş olmasıdır. Birçok hastalığa iyi gelen bu kaplıca doğallığından dolayı çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Ayrıca Eşkidere Dağ Ilıcasına 2 km uzaklıkta Soğuk Su Ilıcası bulunmaktadır. Güzellik kaplıcası olarak anılan bu kaplıcanın suyu cilt ve romatizmalı hastalıkların tedavisinde etkilidir. Ayrıca yüzdeki sivilce ve kırışıklıklara da iyi gelmektedir.
Denizkent: Gönen’e 22
km uzaklıkta bulunan yazlık tatil beldesidir. Burada bulunan
kaplıcaların suyu bronşit ve astım hastalıklarına iyi gelmektedir.
Denizkent’in hemen yanında bulunan ormandan dolayı temiz bir havası
vardır. Burası yaz aylarında tercih edilen tatil yeri olduğu gibi bol
oksijeninden dolayı sürekli kalanlar da bulunmaktadır.
Ayrıca ilçe merkezinde bulunan kaplıca
tesislerinde Osmanlı ve Bizans Döneminden kalma tarihi hamamlar, açık ve
kapalı havuzlar ve restoranlar bulunmaktadır. Hem kaplıcaların şifa
sularında yüzmek hem de bu tarihi yerleri görmeniz mümkün.
denizkent
Alacaoluk Kalesi: Gönen
merkezine 15 km uzaklıkta olan Alacaoluk köyünde bulunmaktadır. Ala
Dağlar arasında bir tepe üzerine yapılan kale Büyük İskender döneminden
kalma bir eserdir. Yeşillikler arasında kalan bu kale zamana karşı yenik
düşmüş ve günümüze harabe olarak ulaşmıştır. Ulaşım açısından biraz
sıkıntılı olsa dağlar arasında kalan bu kale ziyaretçiler tarafından
yoğun ilgi görmektedir.
Babakaya Kalesi: Gönen
merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Babakaya Köyünde bulunmaktadır. Büyük
İskender tarafından yapılan bu kale turistler tarafından çok sık ziyaret
edilmektedir.
Güvercinli Köprü: Gönen
Çayı üzerine kurulu Romalılar zamanında yapılan tarihi bir köprüdür.
Osmanlı zamanında da kullanılan bu tarihi köprü dört gözden
oluşmaktadır. Günümüzde harap olmasından dolayı kullanılmayan köprü
tarihi mimarisi ile görülmesi gereken eserlerdendir.
Gönen Şehir Parkı: İlçe
merkezinde bulunan park; 1953 yılında depremden sonra burada taşınan
tarihi mezarlığın yerine yapılmıştır. Gönen çayının aktığı ve içinde
asırlık çınar, söğüt, ıhlamur ve kestane ağaçlarını barındıran muhteşem
bir parktır. Tüm termal tesislerin, pansiyonların, yöreye özgü iğne
oyalarının satılan tezgahların ve yürüyüş yollarının bulunduğu görülmesi
gereken bir parktır. Yemyeşil bu parkta keyifli zamanlar
geçirebilirsiniz.
Gönen kadınları tarafından yapılan
rengarenk, el emeği, göz nuru iğne oyalarını görmelisiniz. Bu çeşitli
iğne oyalarından satın alabilirsiniz. Gönen’e özgü baldo pirincinden de
satın alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder