3 Haziran 2019 Pazartesi

Nevşehir (Kapadokya) , Turistik merkezler , gezilecek yerler , görülecek yerler

Nevşehir Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümündedir. İl toprakları 38° 12' ve 39° 20' kuzey enlemleriyle 34° 11' ve 35° 06' doğu boylamları arasında yer alır. Doğudan Kayseri, kuzey ve kuzeybatıdan Kırşehir, güneyden Niğde, batıdan Aksaray, kuzeydoğudan Yozgat illeriyle çevrilidir.
Nevşehir ve Kapadokya’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! İşte Kapadokya’nın doğal güzellikleri…
Nevşehir, doğanın gizemini ve tarihi sırlarını ele veren bir büyük açık hava müzesi gibi. Yeraltı şehirleri, gizli dini yeraltı manastırları gibi pek çok yapıyı barındıran tarihsel ve kültürel bir medeniyetler sentezinin merkezi. Yine ülkemizin turizm cenneti olan şehirlerimizden. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Ölmeden önce gezilecek şehirler arasında sayılan, tadına doyamayacağınız güzelliklerin ve tarihi eserlerin bulunduğu Nevşehir'de gezilecek yerler nereleridir? İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler...
Nevşehir benzersiz tarihi ve doğal güzellikleri bulunduran bir şehrimiz. Eğer; Nevşehir Avanos’ta gezilecek yerler, Ürgüp’te gezilecek yerler, Kapadokya’da gezilecek yerler nerelerdir? diye merak ettiyseniz, Nevşehir gezi rehberi, tam da bu merakınızı gidermeye yardımcı olacaktır…
Farsça’da Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Katpatuka(Kapadokya) bölgesinin merkezi olan Nevşehir, tarihi MÖ 7,000'lere dek uzanan sırası ile Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemen olduğu bölgede yer almıştır. Kızılırmak Vadisi'nin güney yamacına kurulu Nevşehir, M.S. 3'üncü yüzyıldan itibaren de Hristiyanlık için önemli bir merkez haline gelmiştir. Selçukluların hakim olduğu zamanlarda kente Muşkara ismi verilmiş. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında imaret, cami, medrese ve çeşmelerle donatılmış ve 1954'te de il statüsüne kavuşmuştur.
Merkez ilçesi ile birlikte, Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp olmak üzere sekiz ilçesi bulunan Nevşehir'in en turistik bölgeleri Ürgüp, Göreme, Avanoş, Uçhisar, Mustafapaşa, Çavuşin ve Ortahisar bölgeleri.


ÖLMEDEN ÖNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN 5 YERDEN BİRİ KAPADOKYA
Kapadokya muhteşem doğa güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile  dünya listelerinden de boy gösteriyor. İşte bir insanın yaşamı boyunca görmesi gereken 5 yer…

PERİ BACALARI
Gerek ülkemizden gerekse yurtdışından her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, büyüleyici atmosferi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran Peribacaları, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi konumundadır. Nevşehir'e 7 km mesafede olan Peribacaları'nın oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanmaktadır. Bu bölgenin günümüzden 60 milyon yıl önce iç deniz olduğu varsayılır. Harekete geçen yer kabuğuyla birlikte yer altında bulunan lavlar, oluşan çatlaklardan dışarı çıkar ve milyonlarca yıl sürecek bir süreç başlar. O zamanlar birer volkanik yanardağ olan Hasan Dağı, Erciyes ve Güllü Dağ aracılığıyla lavlar yeryüzüne doğru püskürmeye başlar. Çok uzun yıllar süren bu lav akışı oradaki denizi kurutur ve kuruyan denizin bulunduğu bölgedeki çukurlar lav ile dolmaya başlar.




Uzun yıllar sonra yanardağlar söner, Peri bacalarının oluşumunda akarsular görev almaya başlar. Serleşen lavın üzerine akan sular kayayı aşındırıp derin vadiler oluşmasını sağlar. Vadilerin yamaç kısımları ise rüzgarın aşındırması sebebiyle dalgalı bir görünüme kavuşur. Lavların katmanlardan oluşması ve esen güçlü rüzgar şu anki baca kısımlarının oluşmasını sağlamıştır.

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ
Kapadokya'da bulunan en büyük yer altı şehri olma özelliğine sahip olan Seksen beş metre derinliğe ulaşan ve oldukça geniş bir alana yayılan Derinkuyu Yer altı Şehri 1967 yılından beri turizm sektörüne kazandırılmıştır. 8 katlı olan Derinkuyu çevresinde dünyanın en eski akıl hastanesi de bulunmaktadır. Derinkuyu Yer altı Şehri'nde 2 metre yükseklikte 2 metre genişlikte 9 km uzunluğunda tüneller bulunmaktadır. Şehrin 12 ya da 13 katlı olduğu düşünülmesine rağmen şimdilik 8 katı ziyaretçilere açıktır. Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde rastlanan yeraltı şehirlerinin tüm özelliklerine sahip olmakla birlikte, kendisiyle oldukça fazla benzerlik gösteren Kaymaklı Yeraltı Şehri’nden farklı olarak burada bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor.
GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ
Nevşehir şehir merkezine 13 km mesafede olan Göreme Açık Hava Müzesi'nde, M.S 4 – M.S 13 yüzyılları arasında manastır hayatının yaşandığı söylenmektedir. Açık hava müzesi içinde kiliseler, yemekhaneler, şapeller ve oturma yerlei bulunmaktadır. Bölgede bulunan manastır ve şapellerde çeşitli dönemlerden kalma tarihi dokulara da yer verilmiştir.
1985 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer almaktadır.

GÖREME MİLLİ PARKI
Göreme, özellikle 7-13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hıristiyanların yerleşmesiyle Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir. Hasan Dağı ve Erciyes Dağı arasında bulunan parkın içinde binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen kiliseler, şapeller, manastırlar, depolar, şarap mahzenleri gibi tarihi alanlar bulunmaktadır. Saklı Kilise, Göreme Vadileri, Elmalı Kilise gibi önemli yerleri de unutmamak gerekiyor.
PAŞABAĞ VADİSİ
Paşabağ Vadisi, Avanos – Göreme istikametinde bulunmaktadır. Kapadokya bölgesinde benzersiz olan mantar formundaki enteresan Peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi aynı zamanda da Peribacası oluşumu ve gelişiminin de en iyi gözlenebildiği yerlerden birisidir. Bu bölgede zamanında rahiplerin yaşadığı ve rahiplerin buralardaki kaya odalarında inzivaya çekildikleri rivayet edilir.
ÜRGÜP MÜZESİ
Ürgüp Müzesi, şehir merkezindeki Temenni Tepesi'nde bulunmaktadır. Müzenin kurulması için ilk çalışmalara 1965'ten itibaren tek kubbeli yapı olan Tahsinağa Kütüphanesi'nde başlanmışsa da, ziyarete açılması 1971 tarihini bulmuştur. Müzede sergilenen eserlerden bazıları; 10 milyon öncesinden kalma mamut dişi fosilleri, Acıgöl ve çevresinden çıkarıldığı düşünülen, deniz canlılarına ait fosiller, Roma ve Bizans Dönemleri'nden kalma el yapımı seramikler, Osmanlı Dönemi'nden kalma altın sikkeler ve madalyalar. Müzenin arkeoloji bölümünde ise Eski Tunç çağı, Hellen, Roma, Bizans Dönemlerine ait pişmiş topraktan yapılan el yapımı seramikler, metal ve cam eserler ve madalyalar yer alıyor. Ürgüp Müzesi'nin etnografta bölümünde, Ürgüp ve çevresinin yerel yaşamını ve kültürünü yansıtan dokuma, maden, taş, cam, seramik eserler, fenerler, lambalar, el yazması, gümüş takılar, kemerler, mühürler ve mühür baskıları, mutfak gereçleri, kitap ve fermanlar, giysiler, silahlar, kapı tokmakları, kılıç ve tabancalar, nargile, ağızlık gibi eşyalar sergileniyor.
ÖZKONAK YERALTI ŞEHRİ
Nevşehir'e 35 km uzaklıkta Avanos’a 14 kilometre uzaklıkta bulunan Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos ilçesine bağlıdır. Bölgede bulunan diğer yeraltı şehirlerine oranla daha küçük olan Özkonak Yeraltı Şehri 3 katlıdır. Ağıl, mutfak, erzak deposu, şırahane, havalandırma tüneli gibi bölümlerin bulunduğu yeraltı şehrinde güvenlik de ön plana çıkmaktadır. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak sürgü taşından sonra tünel üzerine (düşmana kızgın yağ dökülmesi amacıyla) delikler oyulmuş.Katları birbirine bağlayan tünellerin oldukça dar olması dışarıdan gelecek toplu saldırılara karşı iyi bir savunma hattı oluşturmuş.
KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ
Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir'e yirmi kilometre mesafede bulunan Kaymaklı Kasabası'nda yer alıyor. Geçmişi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanıyor. 8 katlı olan bu devasa yer altı şehrinde zamanında 5000 kişinin yaşadığı rivayet edilmektedir. 36 yeraltı şehri içerisinde en büyük olanıdır. 1984'ten bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer alıyor. Kaymaklı'nın dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonları, şarap mahzenleri, su depoları, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, kilise, su kuyuları, oluşacak dış tehditlere karşı kapılarda büyük sürgü taşları bulunuyor. Hititler Döneminde yapılan, Roma ve Bizans dönemlerinde genişletilerek yeraltı şehrine dönüştürülen Kaymaklı'nın ilk katının erken döneme ait olduğu belirlenmiştir. 4 katı ziyaretçilere açık durumdadır.
ZELVE VADİSİ
Zelve Vadisi, Kapadokya'da peri bacası oluşumlarının en yoğun olduğu yer. Üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri'nde,sekiz ve dokuzuncu yüzyıllara ait on beş kilise bulunuyor. Hristiyanlığın önemli dini merkezlerinden olan vadide, Üzümlü, Balıklı ve Haçlı Kiliseleri bulunuyor. Yaklaşık elli yıl öncesine kadar yerleşim yeri olan ilk vadide yöresel kesme taştan yapılmış bir de cami bulunuyor.
KAPADOKYA
Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir. Dünyanın en iyi balon turu güzergahı olarak seçilen Kapadokya, Times Gazetesi'nde yayımlanan “Dünya'nın Yeni 25 Harikası” listesine 5. sıradan girmiştir. 1985'ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'ndedir.
HACIBEKTAŞ
Kızılırmak havzasının orta kısmında yer alan Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi, yüksek platolardan oluşmaktadır. İlçenin en yüksek noktası Kırlangıç Dağı'dır. İlçeye adını veren ve Horasan'da on üçüncü yüzyılda dünyaya gelen ilk eğitimini dönemin ünlü düşünürü Ahmet Yesevi'den alan bir İslam filozofu olan Hacı Bektaş-ı Veli’dir. İlçedeki müzelerde halka sunulan eserlerden, ilçenin pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığı anlaşılmaktadır.


Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, adını Farsça "yeni" anlamına gelen nev'den alarak üretilmiştir. Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur.
Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır. Bu bölge dünyada benzersiz bir jeolojiye sahip, tarih ve kültürel değerleriyle önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden birdir.  
Kapadokya bölgesi tarih içerisinde çeşitli devlet, toplum ve önemli kişilerin adlarıyla anılan dönemler yaşamıştır. Kapadokya Bölgesi'nin tarihi M.Ö. 3000'lerde yaşamış Asur ticaret kolonileri ve Hititlere kadar gitmektedir. Kapadokya Bölgesi'ni üç ana dönemde incelemek mümkündür. Birinci dönem paleolitik, neolitik ve antik dönemlerdir. İkinci dönem Roma ve Bizans dönemleri ve son dönem Türk dönemidir.
Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla Dünya''nın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Peribacaları gibi ilginç jeolojik yapısının yanı sıra, kayalara oyulan yerleşim yerleri ender doğal ve kültürel merkezlerdendir. Kapadokya''yı kaplayan yumuşak tüfün kolayca oyulabilmesinden dolayı kayada yaşam biçimi nesiller boyunca devam etmiş, daha sonraki yüzyıllarda inzivaya çekilen keşişler için uygun bir ibadet yeri olmuştur. Farklı büyüklükteki yer altı yerleşimleri daha çok yumuşak tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmiştir. Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktı. Pers Dönemi''ndeki kral yolu''nun, Selçuklu Dönemi''ndeki tarihi ipek yolunun yine yöremizden geçmesi, Nevşehir''in ne kadar önemli bir coğrafyada olduğunun en  güzel örneğidir. Çeşitli dinlere sahip insanların hoşgörüsü içerisinde bir  arada yaşadığı Nevşehir''de, Osmanlı döneminde bölgedeki Hıristiyanlar  da kiliseler inşa ettiler. Bugün bu kiliseler barışın en güzel simgelerindendir. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli aşka dair söylediklerini, insan sevgisini, sıcaklığını, ışığını bu topraklar üzerinde yaymıştır. Osmanlı Dönemi''nin ünlü sadrazamı İbrahim Paşa da bu topraklarda doğmuş, yaptığı imar hareketleriyle bugünkü Nevşehir''in temelini atmış, şehir dokusunun en elverişli yerine Damat İbrahim Paşa Külliyesi''ni inşa ettirmiştir. Bir zamanlar güzel atların yetiştirildiği bu yöre, bugün geleneksel el sanatlarını da içinde barındırmıştır. Yöre sanatçısının Kızılırmak kenarından getirdiği toprakla, hassas parmakları Sayesinde çamurun içinde saklanan güzelliği bulup çıkartmış, dedesinden aldığı geleneği geleceği taşımıştır. 
Dört mevsimi de birbirinden güzel olan Kapadokya''da kış mevsiminde çok yağan kar, peribacalarını tıpkı bir dantel gibi örter. Baharda ise açan gelincikler ve yabani bademler insanın içini adeta yaşama sevinciyle doldurur.
Bölgede başta sıcak hava balonu, trekking, dağ bisikleti, atlı safari olmak üzere bir çok doğa sporu olanakları bulunmaktadır.
Yöremizi ziyaret eden Dünya''nın her tarafından gelen yerli yabancı çok sayıda ziyaretçinin tarihe, kültüre ve doğa harikalarına doğru yaptığı geziyle, sadece Nevşehir''i tanımakla kalmayıp, aynı zamanda yöre halkının engin konuk severliğini de tanımaktadır.
UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde 1985 yılında 357. sırada ''Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı'' olarak kayıtlı bulunan Kapadokya, doğal yapısı ve kültürel çeşitliliği ile haklı olarak Dünya''daki özgün yerini almıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder