5 Haziran 2019 Çarşamba

Eşsiz Güzellikleriyle Karadeniz Yaylaları , karadeniz gezisi

Bu yıl doğal ve tarihi güzellikleri ile dillere destan olmuş Karadeniz’in meşhur yaylalarını gezmeyi tatil planlarınıza eklemeye hazır mısınız? O halde mis gibi orman havası, leziz Karadeniz yemekleri ve geniş yaylalarıyla, doğa ile iç içe bir tatil için Karadeniz turunda yerinizi ayırtın. Ayrı ayrı sunulan Doğu Karadeniz turu ve Batı Karadeniz turu gibi seçeneklerin haricinde hepsini kapsayan turlara da yönelebilirsiniz.
Sadece yaylaları gezmek istiyorsanız “Doğu Karadeniz yayla turu” sizin için en ideal seçenek. Ama Karadeniz Yaylalarını keşfe çıkmadan önce bu bölgenin dört mevsim yağışlı olduğunu ve yıllık ortalama sıcaklığın 13- 15 derece civarında seyrettiğini de unutmayın. Ve şimdi; yemyeşil ormanları, hırçın Karadeniz’i, eşsiz doğası, hamsisi, mıhlaması, kuymağı, çayı ve fındığı ile akıllara kazınan Karadeniz’in doğusundaki yaylalarda, uçsuz bucaksız doğa manzaralarına karşı yöresel lezzetleri tatmak; sayısız doğal güzellikleri keşfederken aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarını aralayıp geçmişe kısa bir yolculuk yapmak için hazır olun!

Karadeniz kültürünün vazgeçilmezlerinden biri de hiç kuşkusuz yaylalarıdır. Ortalama 4-5 ay boyunca beraber yaşayan insanlar yayla kültürü olarak anılabilecek ve tamamen farklı olan bir deneyimi her yıl tekrar ederler. Yaylanın hukuku, mutfağı, günü, haftası kısaca her şeyi farklıdır. Nisan-Mayıs aylarında köyden yaylaya doğru başlayan yolculuk, Ağustos-Eylül aylarında köye geri dönüşlerle birlikte son bulur. Hayvancılık faaliyetleri için her sene köyden yaylaya yapılan bu yolculuğun yanı sıra yaylaların ayrıca başka anlamları da var. Yayla Turizmi olarak lanse edilen ve yaylalarda tatil yapmak  ya da yaylaları ziyaret etmek üzerine kurulan tur ve turizm faaliyetleri yaylalara yeni anlamlar yükledi. Artık Karadeniz’in mavisine, yeşiline doymak biz göçebe yaşamayan şehirliler için de mümkün. Yaylaların eşsiz güzelliğine erişmek, oralarda konaklayabilmek ve unutulmayacak huzur dolu bir tatil yaygınlaşan Yayla Turizmiyle mümkün. Sizler için hazırladığımız bu liste de Karadeniz’in görülmesi gereken en güzel yaylalarını derledik. Umarız siz de yaklaşan yayla sezonunda yayla tatili yapan şanslı gezginlerden olursunuz.


Ayder Yaylası/ Rize

Karadeniz Yaylalarından en meşhuru şüphesiz, Rize’deki Ayder Yaylası… Karadeniz turuna çıkmak isteyenlerin favori adresi olan bu yayla sırtını Kaçkar Dağları’na dayıyor. Doğal balı ve şifalı kaplıcalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ayder Yaylası’ndaki yerleşik hayatın geçmişi ise 13.Yüzyıl’a kadar uzanıyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yaylada ahşap evler dağların tepesinden yuvarlanmışçasına sıralanıyor. “Kafkas Gülleri” adı verilen çiçeklerle dolu bu yaylada dolaşan arılar, bu çiçeklere konduktan sonra, köylülerin koyduğu arı kovanlarına gelerek özel Ayder balını üretiyor. Termal otellerin ve kaplıcaların çok olduğu bu yaylada iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına karşı şifa bulma imkanınız var.
Sakin bir tatil arayışında olanlar için yayla boyunca dizilmiş ahşap ev ve oteller huzurun adresi olurken; Ayder Yaylası’na gelen maceraperestler için de dört mevsim boyunca trekking ve rafting aktiviteleri düzenleniyor. Yolunuz Ayder Yaylası’na düştüyse, Karadeniz’in meşhur lezzetlerinden olan mıhlama, Laz böreği, lahana sarması ve mısır unu ekmeğini yemeden ayrılmayın.

Anzer Yaylası/ Rize

Ayder Yaylası ile yakınlığı nedeniyle gitmişken mutlaka ikisini birlikte ziyaret etmenizi öneririz. Anzer Yaylası’nı meşhur kılan en önemli etmenlerden birisi, Ayder Yaylası’nda olduğu gibi meşhur Anzer Balı… Ayrıca Karadeniz turuna çıkıp, yamaç paraşütünü sevenler doğal güzellikleri ve yeterli yüksekliği nedeniyle sık sık Anzer Yaylası’na yoğun bir ilgi gösteriyor.

Sisdağı Yaylası/ Giresun

 

Bulutların üzerinde dolaşıyormuş gibi hissedeceğiniz bir Karadeniz yaylası. Adından da anlayabileceğiniz gibi, sisler altında kalmış bir bölge. Elektrik ve su ile ilgili herhangi bir endişeniz olmasın. Birbirinden güzel fotoğraf kareleri elde etmek istiyorsanız, Sisdağı Yaylası’nda doğa ile iç içe yapacağınız kısa soluklu bir kamp, sizin için ideal. Karadeniz turu ile Sisdağı Yaylası’na geldiyseniz; bu eşsiz doğal güzelliklerle ilgili sosyal medyada yapacağınız paylaşımlar çok konuşulacak!

Kümbet Yaylası/ Giresun


Kümbet Yaylası; Giresun Merkez’in 52 km. kadar güneyinde ve Dereli ilçesi sınırlarında 1710 metre rakımda kurulmuştur. Doğu Karadeniz’in de en meşhur yaylalarından birisidir. Yayla turizminin en canlı yaşandığı yaylalardan biri olan Kümbet ‘de elektrik, su ve telefon gibi temel ihtiyaçlar bulunmaktadır. Kümbet Yaylası çevresinde bulunan birçok yaylayı da kapsayan büyük bir alana yayılmıştır. Yavuzkemal, Melikli Obası gibi yaylalar Kümbet Yaylası’nın bir parçası gibi görünmektedir. Her yıl Temmuz ayının ikinci Pazar gününde düzenlenen Kümbet Yayla Şenlikleri bu yöreyi ziyaret etmeniz için güzel bir vesile olabilir.

Kafkasör Yaylası/ Artvin

Yılın hangi döneminde olursa olsun katılmayı planladığınız Karadeniz turu rotası, mutlaka Artvin’i göstermeli. Şehir merkezine toplu taşıma ile 15 dakikalık bir mesafede yer alan Kafkasör Yaylası’nda uzun yürüyüşler yaparak bol miktarda oksijen depolayabilirsiniz. Yoga, pilates ve meditasyonla ilgileniyorsanız, kapalı spor salonlarına tıkılmak yerine kısa bir Karadeniz turu ile Kafkasör Yaylası’na yolculuk yapın; doğayla ve kendinizle nitelikti vakit geçirmenin tadını çıkarın.

Kiraz Yaylası/ Trabzon

 

Kayak yapmak için kışı beklemenize gerek yok! Trabzon’un Kiraz Yaylası’nda çim kayağı yapabilirsiniz. Konaklama açısından sıkıntı yaşamayacağınız bu yaylada Temmuz aylarında düzenlenen şenliklere katılarak Karadeniz turunuza renk katabilirsiniz.


Perşembe Yaylası/ Ordu

Perşembe Yaylası Akkuş ilçesinden 12 km uzaklıktadır. 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Rakımı yaklaşık 1.500 m. civarındadır. Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları vb. etkinlikler düzenlenmektedir.

Azdavay/ Kastamonu

 

Her ne kadar “Karadeniz yaylaları” denildiğinde akla Doğu Karadeniz yaylaları gelse de, Karadeniz’de yayla tatili yapmak isteyenlerin bölgenin batısında yer alan doğal güzellikleri de unutmaması gerek. Kastamonu sınırları içinde yer alan Azdavay, diğer Karadeniz yaylaları kadar popüler olmasa da Karadeniz yayla evleri ile yeşilin farklı tonlarının uyum içinde yer aldığı eşsiz bir lokasyon. Katıldığınız Karadeniz turu, batı ve orta kesimleri de kapsıyorsa Azdavay, mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerden!
Karadeniz yaylaları saymakla bitmez. Bu sıraladıklarımız, Karadeniz’in doğal güzelliklerinden yalnızca birkaçı. Kapsamlı bir Karadeniz turu ile sizler çok daha fazlasını yakından tanıyabilirsiniz. Yaşadığınız şehre göre Karadeniz turu İzmir çıkışlı, Karadeniz turu Ankara çıkışlı gibi farklı alternatiflerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Tatil için ayırdığınız süreye uygun olarak 3-4 günlük Karadeniz turlarından birini tercih edebileceğiniz gibi dilerseniz 1 hafta 10 günlük turları da düşünebilirsiniz.
Tur süresinin uzunluğuna göre Karadeniz turu gezilecek yerler listesinin uzayıp kısalabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Kısa süreli bir rota, sadece yaylalar ve Batum’u içerirken; uzun süreli turlarda yaylalarıyla meşhur Trabzon ve Rize’nin yanı sıra Batı ve Orta Karadeniz’deki şehirleri de gezme imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca katılacağınız Karadeniz turu uçakla veya otobüsle ulaşım sağlıyor olabilir. Bu nedenle tur seçiminizi yaparken ulaşım alternatiflerini dikkatle incelemeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder