Kapadokya Turuna Gidiş Yolları Nelerdir?
İster otobüsle isterseniz uçak vasıtası ile katılabileceğiniz tur seçenekleri, her ihtiyaca ve bütçeye hitap ediyor. Kapadokya turu uçakla yapıldığında bir buçuk saat gibi kısa bir süre içinde Kayseri’ye veya Nevşehir’e uçuluyor ve havalimanından yapılacak kısa bir aktarma ile seyahatiniz hızlıca başlamış oluyor. Kapadokya turu fiyatları ulaşım yöntemi, tur kapsamı gibi birtakım faktörlere göre değişse de her bütçeye uygun seçenek sunuyor. Kapadokya turu programı başlangıç noktasına göre ufak değişiklikler gösterse de her zaman unutulmaz ve dolu dolu planlanıyor. Kapadokya turu izmir çıkışlı olarak düzenlendiğinde gece otobüsle yola çıkılıp sabahın erken saatlerinde Kapadokya’nın eşsiz güzelliği ile güne başlanmış oluyor. Aynı şekilde Kapadokya turu ankara çıkışlı olarak tercih edildiğinde sabahın erken saatlerinde yola çıkılıp Tuz Gölü’nün panoramik manzarası eşliğinde Kapadokya’ya ulaşılıyor.Kapadokya Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler Neler?
Kapadokya turu düşünüldüğünde akla ilk olarak Peri Bacaları geliyor. Nevşehir’in merkezine 7 km uzaklıkta olan peri bacaları, uzun yıllar boyunca rüzgar ve yağmurun aşındırmaları sayesinde oluşuyor ve büyük ilgi topluyor. Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya turu rotasının olmazsa olmazı. Dini yapıların çokça bulunduğu bu müze gerçek anlamda görülmeye değer. Kapadokya balon turu ise rüyaları süsleyen bir aktivite… Kapadokya turu yapan her turist mutlaka güneşin ilk ışıkları ile havalanan balonların yarattığı o resim tablosundan farksız manzarayı görmek ve fotoğraflamak istiyor. Dünyanın en büyük ikinci vadisi olarak bilinen Ihlara Vadisi de mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri.Hem Yer üstü Hem Yeraltı ile Büyüleyen Kapadokya
Kapadokya görünen güzellikleri ile bilinse de, görünmeyen bir yüzü de var. Bu gizli şaheserleri keşfetmenin en kolay yolu Kapadokya turundan geçiyor. 300’e yakın yeraltı kentine ev sahipliği yapan Kapadokya, tarihi gezi anlayışına bambaşka bir anlam katıyor. Yeraltı şehirleri, kapadokya turu yapmak için başlı başına bir sebep. Volkanik hareketlerden dolayı oluşan tüflü yumuşak zemin yapısı ile Kapadokya bölgesinde yeraltına birçok yapı inşa edilmiş. Kayaların aşağı doğru oyulması ile inşa edilen bu şehirler, çokça karşılaşılan akın ve saldırılardan korunmak amacı ile yapılmış. Erzak depoları, tuvaletler, ibadet yerleri bulunan bu yeraltı şehirleri, insanların uzun süre yaşayabilecekleri şekilde tasarlanmış. Bu yeraltı şehirlerinden Derinkuyu ve Kaymaklı en bilinenlerden.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu, gezilebilir en geniş yeraltı şehridir.Gezilebilir alanı 2500 metrekaredir, temizlenmemiş alanlarıyla birlikte toplamda 4 kilometrekarelik alanı kaplıyor.Girişin hemen yanında bulunan havalandırmaya bakarak derinliğini 40.00 m olduğunu söyleyebiliriz ancak yeryüzüyle bağlantısı bulunmayan kuyulara bakarsak 70.00 m – 85.00 m arasındadır.Yeraltı şehri, giriş bölümü havalandırma kanalları, ahır, şaraphane, mutfak, oturma salonları, kilise, mezarlık, misyoner okulu, uzun koridorlardan oluşuyor.İçeride bulunan kanıtlar neticesinde, burada Bizanslıların ve Romalıların hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz.
Kapadokya turu yapmak, yeraltı şehirleri sayesinde en ilginç tatil planlarından biri haline geliyor. Bunlardan biri Derinkuyu Yeraltı Şehri. Nevşehir’in merkezinden 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde yer alan yeraltı şehri 1963 yılında keşfedilmiş ve 1967 yılında ise ziyarete açık hale gelmiş. Derinkuyu yeraltı şehri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler 8 katlı bir yapıyı geziyor ve yerin tam tamına 50 metre altına kadar iniyor. Derinkuyu yeraltı şehri hikayesi ve özellikleri ile ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Derinkuyu yeraltı şehri, ismini içinde bulunan 52 adet su kuyusundan alıyor. Bu su kuyuları, yeraltı şehrinin havalandırma ve su ihtiyacını karşılıyor, hatta dışarıdan suya zehir karıştırılmaması için bazı kuyuların yerin üstü ile bağlantısı bulunmuyor. Belirli belirsiz bir girişi bulunan yeraltı şehri, dar koridorları ve gizli geçitleri ile dikkat çekiyor. Bu gizli geçit ve gizli bölümlerin amacı, tehlike anında yeraltı şehrinde saklananları en iyi şekilde korumak. Derinkuyu yeraltı şehrini en detaylı şekilde görmekse Kapadokya turu ile mümkün.
Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Hikayesi
Nevşehir merkezinin 20 km uzaklığında bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri hikayesi ile büyüleyen bir diğer yeraltı şehri. Kaymaklı kentinde yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri tarihçesi milattan önce 8. yüzyıla kadar dayanıyor. 1964 yılında ziyarete açılan Kaymaklı yeraltı şehri, 8 kattan oluşsa da günümüzde 4 katı gezilebiliyor. İlk katı ahırlara ayrılan şehirde, ahırlardan diğer yaşam alanlarına geçişler koridorlar aracılığı ile sağlanıyor. Şehrin 2. katında sizi kilise ve mezarlar karşılıyor. Kilisedeki sabit sıcaklık yardımı ile yiyeceklerin de burada saklandığı biliniyor. 3. ve 4. katlarda ise barınma alanları, erzak odaları gibi diğer kısımlar yer alıyor.Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin aynı anda 5 bin kişiyi barındırabildiği tahmin ediliyor. Bu şehirde tüneller eğimli ve dar, bunun nedeninin savunma amaçlı olduğu düşünülüyor. Geriye kalan yaşam alanları ise yüksek tavanlı ve havalandırma bacaları etrafında şekillenmiş. 1984 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasında bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin yarısı kadar bir büyüklüğe sahip. Bu büyüleyen tasarımları görmek için, Kapadokya turuna çıkmaya hazır mısınız?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder