3 Haziran 2019 Pazartesi

Dubai Seyahat Rehberi ve Tüyoları

Kış aylarında gidilebilecek en yakın yazlık yerler arayanlara bir sevabım olsun dedim ve Dubai seyahat rehberi hazırlamaya karar verdim. Emirlik soğuk havalarda tatil yapmak isteyenlerin aklına gelen ilk destinasyonlardan biri. Türkiye‘den sadece 4 buçuk 5 saatlik uçak yolculuğu ile kışın soğuğundan kaçıp kendinizi plajda güneşlenirken bulabiliyorsunuz. Emirlik özellikle sonbahar ve kış döneminde evlenenler için önemli balayı destinasyonlarından da biri olarak dikkat çekiyor.
Emirlik ayrıca bölgenin önemli bir alışveriş ve ticaret merkezi. Birçok şirketin EMEA (AvrupaOrta Doğu ve Afrika) merkezileri burada yer alıyor. Bu yüzden bölgenin önemli global şirketlerinin yöneticileri de düzenli olarak burayı ziyaret ediyor. Ben de birçok defa Orta Doğu’nun bu önemli merkezini iş nedeniyle ziyaret etme fırsatı buldum. Bu yazıda emirlikle ilgili izlenimlerim ve burada tatil yapmadan önce bilmeniz gereken pratik bilgileri paylaşacağım.

Dubai Seyahat Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Burası Birleşik Arap Emirlikleri‘nin 7 Emirliği arasında hem yüz ölçümü hem de ekonomik olarak en büyük ikinci emirlik. Ama popülerlik anlamında birinci sırada yer alıyor.

Emirlik Şeyh Maktum’un liderliğinde ciddi bir değişim yaşamış. Çöller içinde sanki Maktum gözlerini kapatmış hayal etmiş sonra da hayalini hayata geçirmiş gibi hissediyorsunuz. Şeyh ülke halkı tarafından çok seviliyor. Birçok yerde Abu Dabi Emiri ile bilikte fotoğraflarını görüyorsunuz.

Mimarisi




Burj Khalifa’dan Dubai manzarası

Dubai seyahat rehberlerinde çoğu zaman modern mimarisinin eleştirildiğini görebiliyorsunuz. Birçok kişi için çok suni bir ülke gibi gözükse de  burada daha önce çölden başka birşey olmadığı düşünülürse yapılan yapılar bana itici gelmiyor. Eğer eski tarihi yapılar yıkılmış da bu yapılar yapılmış olsaydı bu eleştirilere katılabilirdim.

Yanınıza Kazak Almayı Unutmayın

Buraya ne zaman giderseniz gidin muhakkak yanınızda bir kazak ya da hırka götürmeyi unutmayın. Emirlik her mevsim çok sıcak olsa da kapalı yerlerde ve otomobillerde klimalar çok soğuk tutuluyor. İşte bu anlarda bir kazak ya da hırkaya ihtiyacınız oluyor. Açık havada ise gece çölde değilseniz kazağa ya da hırkaya ihtiyacınız olmuyor.
Dünyanın en uzun yapısı Burj Khalifa (Halife Kulesi) emirliğin diğer gökdelenleri arasında bile ayrışmayı başaracak kadar uzun. Fotoğraf çekmeye kalkarken boynunuzu ağrıtabilirsiniz. Benden uyarması…Bu kulenin tepesine çıkıp diğer gökdelenlere tepeden bakabiliyorsunuz.

Dubai’de Alışveriş






Emirlik alışveriş merkezileri ile meşhur bir destinasyondur. Dubai Mall bunlardan en meşhur olanı. Bu alışveriş merkezlerinin bazılarının içinde akvaryum bazılarının içinde ise kayak merkezi bile var. (Ne var şimdi bizde de var bunlar diyebilirsiniz. Ancak bunlar bizde olmadan yıllar önce burada vardı zaten.)
Alışveriş merkezlerinin içindeki lüks markalar cidden görülmeye değer. Tabi bir de bu alışveriş merkezlerinin önündeki lüks otomobiller. Bentley’nin buranın yerel markası olduğu izlenimine kapılabilirsiniz.
Şehirde ayrıca eski şehir (Bastakiya) görülmeye değer. Oldukça otantik bir yer. Bir de liman bölgesini muhakkak görmelisiniz.

Dubai bir yandan da “aşırılıklar merkezi”. Yani şunu demek istiyoruz, her şeyin en lüksü, en pahalısı, en büyüğü oradadır gibi bir izlenim yaratılmış durumda. Zaten dışarıdan bakınca tamamen yapay bir oluşum gibi görünüyor. Sence bu antipatik ve samimiyetsiz bir yaşam ortamı mı yaratıyor, yoksa her şeyin en iyisini bulabileceğin gibi bir his içinde mi oluyorsun sorusuna cevap
Adamlar her şeyin en büyüğü, en uzunu, en genişi vs. konusunda rekorlar kırmaya ant içmişler. Örneğin burada dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Mall var. Ekonomik güçleri gerçekten iyi. Bunun da başlıca sebebi altın kaynakları. O yüzden her şey bu kadar kısa sürede, en kalitelisinden yapılabiliyor. Über bile ne yaparsam adamların dikkatini çekerim demiş ve istediğin yere helikopter çağırma özelliğini sunmuş. Überboat seçince İstanbul’da değişik gelirken Dubai’de ÜberHeli seçebiliyorsun!  Yapay bir ortam kurma dışında başka bir opsiyonları olmadığı için parayla o açığı kapamaya çalışıyorlar. Önceden de dediğim gibi tek kötü yanı sıcaklar ve bu yapay ortam. Bu durum benim için pek sempatik değildi ama işten kalan zamanımda köpeğimle sitemdeki “yapay” göl kenarındaki çimlerde oturmak, bulabildiğim yeşilliği kullanmak da yaptığım günlük aktivitelerdendi.

Dubai Geceleri: Çölde Bedevi Çadırı Eğlencesi






Yine çöllerde Bedevi çadırlarında düzenlenen gece eğlencelerine katılmadandönerseniz açıkçası yazık edersiniz.
Emirlik gerçekten modern ile gelenekselin bir arada yaşadığı ilginç destinasyonlardan biri. Dubai’de görülmesi gereken yerleri daha detaylı şekilde “ (İş Adamları İçin DubaiSeyahat Rehberi)” yazımda bulabilirsiniz

Dubai Nerede?






Emirlik ile İstanbul arasında karayolu mesafesi 3985 km. Googlemaps verilerine göre yaklaşık 42 saat boyunca direksiyon sallamanız gerekiyor. Suudi Arabistan’ın aşağısında Basra Körfezi kıyısında yer alan emirlik, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’den sonra en fazla yüz ölçümüne sahip 2. emirliği. BAE 7 emirlikten oluşuyor. Emirliğin güneyinde Abu Dabi, kuzeyinde Şarika Emirliği yer alıyor.

Dubai Ulaşım

Buraya İstanbul’dan birçok havayolu direk olarak uçuyor. Fly Dubai, Pegasus Havayolları Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan buraya direk uçuş gerçekleştirirken Türk Hava Yolları ile Emirates Atatürk Havalimanı’na uçuyor. Bu uçuşlar 4 buçuk saat ile 5 saat arasında bir zaman alıyor.





Dubai Hava Durumu Ve Dubai’ye ne Zaman Gidilir?

Burası bir çöl şehri. Bu yüzden emirlikte soğuk nedir bilen yok. Emirlik’te çalışan bir gazeteci arkadaşım bir seyahatimde bu konuda bana şöyle demişti: ‘Burada iki mevsim vardır: Yaz ve cehennem’. Bizde kış iken Emirlik’te yaz mevsimi, bizde yaz iken burası cehennem. Zaten otobüs duraklarına baktığınızda bu durumun farkına varırsınız. Tüm otobüs durakları kapalı ve klimalıdır.
Bu yüzden Emirliğe özellikle kış döneminde gitmenizi öneririm. İlkbahar ve sonbaharda da gidilebilir. Ancak Mayıs ayından ekime kadar pek tavsiye etmediğim bir destinasyon.

Dubai Para Birimi

BAE’nin para birimi Dirhem’dir. Kısaca AED olarak yazılır. Dirhem Amerikan dolarına endekslidir.
1 AED = 3,65 $ ama havalimanında 3,50$ olarak çeviriyorlar
1 AEd = 100 fils (Dirhemin kuruşu )

Dubai Türkiye Saat Farkı

Emirlik ile Türkiye arasındaki saat farkı kış saati uygulaması zamanında (şuan olduğumuz saat uygulaması) 2 saattir. Türkiye’de saat 1 iken Emirlikte saat 3 oluyor. Ancak Türkiye’de yazlık saat uygulamasına geçildiğinde saat farkı bire düşüyor.

Dubai Haritası





Dubai Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. Pasaport (resimli sayfasının renkli taranmış hali)
  3. 2 adet resim
  4. Kişisel bilgiler
    -İkamet Adresi, iletişim bilgileri, uçak rezervasyonu, anne ve baba adı ve mesleği ve ziyaretin amacı
    Birleşik Arap Emirlikleri İçindeki İrtibat Kişisi
    -Adı/ Misafir ile Akrabalığı
    -Adres/Otel Teyit Bilgisi
    -Telefon No:
    -E-mail Adresi
Diğer vize prosedürü için Dubai Konsolosluğu internet sitesine bakabilirsiniz

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik merkezi  Dubai oluyor. Hal böyle olunca da Türkiye’deki birçok küresel şirketin üst düzey yöneticilerinin yolu iş için çoğu zaman Dubai’ye düşüyor. Ortadoğu’nun bu iş merkezine sizin de bir gün iş için yolunuz düşerse şehrin cazibe merkezlerini ziyaret etmekte yarar var. Burası bir iş merkezi olduğu kadar hem tarihi, hem de turistik cazibe merkezilerine sahip bir şehir.

Dubai Tarihi

1960’lı yıllarda bir balıkçı kasabası olan Dubai, 90’lı yıllarda Hong Kong’un Çin’e devredilmesi ile birlikte geçen süreçte bölgenin ticaret merkezi olma yolunda ciddi adımlar attı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan petrol ve bu petrol gelirlerinin emirlikler arasında paylaştırılması ile birlikte Dubai ciddi altyapı yatırımlarında bulundu. Aradan geçen yıllarda hayata geçirilen fantastik projeler Dubai’yi bir anda hem Birleşik Arap Emirlikleri’nin, hem de bölgenin cazibe merkezi haline getirdi.
Bundan 20- 30 yıl öncesine kadar neredeyse bir sadece bir çölden ibaret olan Dubai şuan mevcut gökdelenleriyle Manhattan’ı anımsatır hale gelmiş. Aslında emirlikteki bu yeni yapılaşma dünyada ilk defa Burj El Arap ya da namı değer Yelken Otel ile duyulmaya başlamıştı. 1999 yılında açılan yelken şeklindeki dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli idi. Ancak o günden bugüne Dubai’de birçok dev inşaat projesi hayata geçti. Artık öyle ki, Şeyh Zayed Yolu’nda otomobil ile seyahat ederken gökdelenlere bakmaktan boynunuz ağrıyor.

Dubai’de Gezilecek Yerler

Burj Halife (Halife Kulesi)


Burj Khalifa’dan Dubai manzarası
Bu gökdelenler arasında ise bir tanesi diğerlerinden ayrışıyor: Burj Halife. 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan Burj Halife dünyanın en büyük gökdeleni. 160 katı kullanılabilir olan Burj Halife’nin yüksekliği ise 828 metre. Bina o kadar yüksek ki, yakından fotoğrafını çekmeye çalıştığınızda çoğu zaman tamamını kadraja almakta zorlanıyorsunuz.
Burj Halife bu özellikleriyle buraya gelen turistlerin başlıca ziyaret ettikleri yerlerden biri. Burj Halife’nin girişi Dubai Mall içinden gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler kulenin 124’üncü katına kadar çıkabiliyorlar. Üstelik dünyanın en hızlı asansörü ile bu 124 katı bir dakikadan daha kısa sürede çıkabiliyorsunuz. Tepeye ulaştığınızda harikulade bir panoramik manzara sizi bekliyor. Özellikle buradan baktığınızda gördüğünüz manzaranın gerçek mi maket mi olduğuna emin olamıyorsunuz. Birçok gökdelene ise tepeden bakmak ise kesinlikle çok farklı bir duygu.

Bastakiya


Öte yandan suni yapılardan çok hoşlanmayan bir yapınız var ise Bastakiya’yı ziyaret edebilirsiniz. 1890’lı yıllarda kurulan Bastakiya, Emirliğin en eski yerleşim yerlerinden biri. Burada Arap mimarisinin izlerini görebiliyorsunuz.
Bastakiya Körfez’in Arap tarafında kalan son rüzgâr kulesi sahası. Şehri koruyan duvarların tepesinde bulunan rüzgâr kuleleri, rüzgârı yakalayarak evlerin içlerine yönlendiriyor. Yani bu kuleler bir nevi havalandırma görevi görüyor. Ancak Dubai’nin gelişimiyle bir dönem yıkılması gündemde olan Bastakiya’nın akıbeti İngiltere Prensi Charles’ın ziyareti sonrası garanti altına alınır.

Körfez Bölgesi

Yine Bastakiya bölgesinin karşı tarafında yer alan Körfez bölgesinde gemi ticaretinin yapıldığı bölgeyi de ziyaret listenize ekleyebilirsiniz. Bu bölgede bir anda kendiniz başka bir ülkede gibi hissedeceksiniz. İran ve bölge ülkeleriyle yapılan deniz ticareti buradaki limandan gerçekleşiyor. Buradaki gemiler ise ancak tarihi filmlerde görebileceğiniz türden. Bir yandan Manhattan’ı andıran gökdelenlere sahip bir şehirde gemi ticaretinin bu tür gemilerle gerçekleşmesi ise sizi kültür şokuna sokabilir.

Jumeriah Camii

Şehirde görülmesi gereken yerlerden biri de Jumeriah bölgesinde bulunan Jumeriah Camii.Fotoğrafı en çok çekilen ve kentin simgesi haline gelmiş Jumeriah Camii, şehirde Müslüman olmayanların da ziyaret edebildikleri tek cami. Orta Çağ Fatimi geleneğine göre inşa edilmiş olan camide 1200 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

Dubai’de Alışveriş

Öte yandan Dubai denince akla ilk gelenlerden biri de alışveriş. Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerine sahip şehirde zaten hayatın da alışveriş merkezlerinde geçtiğini söylersek yanılmış olmayız. Kışın bile oldukça sıcak olan şehirde, yazları ise dışarıda 5 dakikadan fazla kalmak neredeyse imkânsız. Bu yüzden otobüs durakları bile kapalı ve klimalı. Bu yüzden insanlar boş zamanlarını alışveriş merkezlerinde geçiriyorlar. Bu alışveriş merkezlerinde dünyanın birçok lüks markasını bulmak mümkün.

Dubai Mall

Hatta Türkiye’de göremeyeceğiniz birçok markanın mağazaları buradaki alışveriş merkezlerinde yer alıyor. Bu alışveriş merkezlerinin girişlerinde valelere bırakılan lüks otomobilleri gördüğünüzde ise bir anda kendinizi Monaco’da gibi hissediyorsunuz. Bu alışveriş merkezleri arasında Dubai Mall şehrin en büyüğü. Alışveriş merkezinin içinde çok büyük bir akvaryum var. Hatta bu akvaryumun açıldığı ilk beş günde 60 bin bilet satılmış. Dubai Mall’u ise haftada yaklaşık 750 bin kişi ziyaret ediyor.
Dubai Mall dışında da şehirde birçok büyük alışveriş merkezi bulunuyor. Bunların içlerinde çok güzel restoranlar ve kafeler de bulmak mümkün. Buralardaki alışveriş merkezlerinde yemek katlarında Türkiye’deki gibi kaos bir ambiyans yok. Çok daha nezih bir ortam olduğu bir gerçek. Öte yandan Dubai’nin bir ucuz alışveriş cenneti olduğu algısı ise bir efsaneden ibaret. Birçok arkadaşınız Dubai ziyaretiniz sırasında size ucuz elektronik cihaz siparişi verebilir. Ancak emirlikte fiyatların Türkiye’de çok da ucuz olmadığını söylemekte fayda var.
Bunları Yapmadan Dönmeyin
•    Burj Halife’de şehrin panoramik manzarasının tadını çıkarın
•    Bastakiya’da Dubai’nin en eski yerleşim birimlerini ziyaret edin
•    Jumeriah Camii’nin önünde fotoğraf çekinin
•    Liman bölgesinde halen kullanımda olan tarihi gemileri görün
•    Dubai Mall’da alışveriş keyfi yapıp, nezih restoran ve kafeleri deneyin

Dubai’den Ticari Vize Almak İçin Gerekli Evraklar

Dubai’ye iş amaçlı gidecekler için ticari vize almaları gerekiyor. Gerekli evrak ve prosedürleri Dubai Konsolosluğu sitesinde görebilirsiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder