Kış aylarında gidilebilecek en yakın yazlık yerler arayanlara bir sevabım olsun dedim ve Dubai seyahat rehberi hazırlamaya karar verdim. Emirlik soğuk havalarda tatil yapmak isteyenlerin aklına gelen ilk destinasyonlardan biri. Türkiye‘den sadece 4 buçuk 5 saatlik uçak yolculuğu ile kışın soğuğundan kaçıp kendinizi plajda güneşlenirken bulabiliyorsunuz. Emirlik özellikle sonbahar ve kış döneminde evlenenler için önemli balayı destinasyonlarından da biri olarak dikkat çekiyor.
Emirlik ayrıca bölgenin önemli bir alışveriş ve ticaret merkezi. Birçok şirketin EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) merkezileri burada yer alıyor. Bu yüzden bölgenin önemli global şirketlerinin yöneticileri de düzenli olarak burayı ziyaret ediyor. Ben de birçok defa Orta Doğu’nun bu önemli merkezini iş nedeniyle ziyaret etme fırsatı buldum. Bu yazıda emirlikle ilgili izlenimlerim ve burada tatil yapmadan önce bilmeniz gereken pratik bilgileri paylaşacağım.
Dubai Seyahat Öncesi Bilmeniz Gerekenler
Burası Birleşik Arap Emirlikleri‘nin 7 Emirliği arasında hem yüz ölçümü hem de ekonomik olarak en büyük ikinci emirlik. Ama popülerlik anlamında birinci sırada yer alıyor.
Emirlik Şeyh Maktum’un liderliğinde ciddi bir değişim yaşamış. Çöller içinde sanki Maktum gözlerini kapatmış hayal etmiş sonra da hayalini hayata geçirmiş gibi hissediyorsunuz. Şeyh ülke halkı tarafından çok seviliyor. Birçok yerde Abu Dabi Emiri ile bilikte fotoğraflarını görüyorsunuz.
Mimarisi
Dubai seyahat rehberlerinde çoğu zaman modern mimarisinin eleştirildiğini görebiliyorsunuz. Birçok kişi için çok suni bir ülke gibi gözükse de burada daha önce çölden başka birşey olmadığı düşünülürse yapılan yapılar bana itici gelmiyor. Eğer eski tarihi yapılar yıkılmış da bu yapılar yapılmış olsaydı bu eleştirilere katılabilirdim.
Yanınıza Kazak Almayı Unutmayın
Buraya ne zaman giderseniz gidin muhakkak yanınızda bir kazak ya da hırka götürmeyi unutmayın. Emirlik her mevsim çok sıcak olsa da kapalı yerlerde ve otomobillerde klimalar çok soğuk tutuluyor. İşte bu anlarda bir kazak ya da hırkaya ihtiyacınız oluyor. Açık havada ise gece çölde değilseniz kazağa ya da hırkaya ihtiyacınız olmuyor.
Dünyanın en uzun yapısı Burj Khalifa (Halife Kulesi) emirliğin diğer gökdelenleri arasında bile ayrışmayı başaracak kadar uzun. Fotoğraf çekmeye kalkarken boynunuzu ağrıtabilirsiniz. Benden uyarması…Bu kulenin tepesine çıkıp diğer gökdelenlere tepeden bakabiliyorsunuz.
Dubai’de Alışveriş
Emirlik alışveriş merkezileri ile meşhur bir destinasyondur. Dubai Mall bunlardan en meşhur olanı. Bu alışveriş merkezlerinin bazılarının içinde akvaryum bazılarının içinde ise kayak merkezi bile var. (Ne var şimdi bizde de var bunlar diyebilirsiniz. Ancak bunlar bizde olmadan yıllar önce burada vardı zaten.)
Alışveriş merkezlerinin içindeki lüks markalar cidden görülmeye değer. Tabi bir de bu alışveriş merkezlerinin önündeki lüks otomobiller. Bentley’nin buranın yerel markası olduğu izlenimine kapılabilirsiniz.
Şehirde ayrıca eski şehir (Bastakiya) görülmeye değer. Oldukça otantik bir yer. Bir de liman bölgesini muhakkak görmelisiniz.
Dubai bir yandan da “aşırılıklar merkezi”. Yani şunu demek istiyoruz, her şeyin en lüksü, en pahalısı, en büyüğü oradadır gibi bir izlenim yaratılmış durumda. Zaten dışarıdan bakınca tamamen yapay bir oluşum gibi görünüyor. Sence bu antipatik ve samimiyetsiz bir yaşam ortamı mı yaratıyor, yoksa her şeyin en iyisini bulabileceğin gibi bir his içinde mi oluyorsun sorusuna cevap
Adamlar her şeyin en büyüğü, en uzunu, en genişi vs. konusunda rekorlar kırmaya ant içmişler. Örneğin burada dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Mall var. Ekonomik güçleri gerçekten iyi. Bunun da başlıca sebebi altın kaynakları. O yüzden her şey bu kadar kısa sürede, en kalitelisinden yapılabiliyor. Über bile ne yaparsam adamların dikkatini çekerim demiş ve istediğin yere helikopter çağırma özelliğini sunmuş. Überboat seçince İstanbul’da değişik gelirken Dubai’de ÜberHeli seçebiliyorsun! Yapay bir ortam kurma dışında başka bir opsiyonları olmadığı için parayla o açığı kapamaya çalışıyorlar. Önceden de dediğim gibi tek kötü yanı sıcaklar ve bu yapay ortam. Bu durum benim için pek sempatik değildi ama işten kalan zamanımda köpeğimle sitemdeki “yapay” göl kenarındaki çimlerde oturmak, bulabildiğim yeşilliği kullanmak da yaptığım günlük aktivitelerdendi.
Dubai Geceleri: Çölde Bedevi Çadırı Eğlencesi
Yine çöllerde Bedevi çadırlarında düzenlenen gece eğlencelerine katılmadandönerseniz açıkçası yazık edersiniz.
Emirlik gerçekten modern ile gelenekselin bir arada yaşadığı ilginç destinasyonlardan biri. Dubai’de görülmesi gereken yerleri daha detaylı şekilde “ (İş Adamları İçin DubaiSeyahat Rehberi)” yazımda bulabilirsiniz
Dubai Nerede?
Emirlik ile İstanbul arasında karayolu mesafesi 3985 km. Googlemaps verilerine göre yaklaşık 42 saat boyunca direksiyon sallamanız gerekiyor. Suudi Arabistan’ın aşağısında Basra Körfezi kıyısında yer alan emirlik, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’den sonra en fazla yüz ölçümüne sahip 2. emirliği. BAE 7 emirlikten oluşuyor. Emirliğin güneyinde Abu Dabi, kuzeyinde Şarika Emirliği yer alıyor.
Dubai Ulaşım
Buraya İstanbul’dan birçok havayolu direk olarak uçuyor. Fly Dubai, Pegasus Havayolları Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan buraya direk uçuş gerçekleştirirken Türk Hava Yolları ile Emirates Atatürk Havalimanı’na uçuyor. Bu uçuşlar 4 buçuk saat ile 5 saat arasında bir zaman alıyor.
Dubai Hava Durumu Ve Dubai’ye ne Zaman Gidilir?
Burası bir çöl şehri. Bu yüzden emirlikte soğuk nedir bilen yok. Emirlik’te çalışan bir gazeteci arkadaşım bir seyahatimde bu konuda bana şöyle demişti: ‘Burada iki mevsim vardır: Yaz ve cehennem’. Bizde kış iken Emirlik’te yaz mevsimi, bizde yaz iken burası cehennem. Zaten otobüs duraklarına baktığınızda bu durumun farkına varırsınız. Tüm otobüs durakları kapalı ve klimalıdır.
Bu yüzden Emirliğe özellikle kış döneminde gitmenizi öneririm. İlkbahar ve sonbaharda da gidilebilir. Ancak Mayıs ayından ekime kadar pek tavsiye etmediğim bir destinasyon.
Dubai Para Birimi
BAE’nin para birimi Dirhem’dir. Kısaca AED olarak yazılır. Dirhem Amerikan dolarına endekslidir.
1 AED = 3,65 $ ama havalimanında 3,50$ olarak çeviriyorlar
1 AEd = 100 fils (Dirhemin kuruşu )
Dubai Türkiye Saat Farkı
Emirlik ile Türkiye arasındaki saat farkı kış saati uygulaması zamanında (şuan olduğumuz saat uygulaması) 2 saattir. Türkiye’de saat 1 iken Emirlikte saat 3 oluyor. Ancak Türkiye’de yazlık saat uygulamasına geçildiğinde saat farkı bire düşüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder