Saraybosna Tarihi Yerler
Çeşitli medeniyetlerin yanı sıra bir dönem Osmanlı hakimiyeti altında da kalan Bosna Hersek’in en büyük şehri ve başkenti olan Saraybosna, tarihi yerler bakımından, oldukça zengin şehirler arasında yer almaktadır. Farklı birçok önemli olaya da ev sahibi yapmış olan Saraybosna’da bulunan tarihi yerler hakkındaki tüm detaylara, yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Saraybosna’da gezilebilecek tarihi yerler nereleridir? Soruların cevaplarını bu yazıda sizler için derledik;Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Eğer Bosna Hersek’e ilk defa gidiyorsanız başkent, başlangıç için en doğru seçim olacaktır. Şehir merkezinde bir iki dakikalık bir yürüyüşten sonra Saraybosna’yı favori şehirleriniz arasına ekleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; Bosna Hersek, Türklerin vizesiz gidebileceği ülkelerden ve Türkiye’deki tur şirketleri Saraybosna’ya harika geziler organize etmekteler. Yapılacak bir Saraybosna gezisinde, yapmadan dönmemeniz gerekenler ve Saraybosna’da gezilecek yerler şöyle:
Başçarşı Sebili
Başçarşı Sebili, Saraybosna’nın merkez konumunda bulunan meydanlarından Başçarşı’da bulunan tarihi yerlerden birisidir. Hacı Mehmet Paşa tarafından 1753 yılında yaptırılan bu sebili gördüğünüzde, aklınıza İstanbul’un gelmemesi mümkün değildir. Zira görüntü ve mimarisiyle, İstanbul’da gördüğümüz sebillerle aynıdır. Üst kısmında bulunan ahşap oymalarsa, Sebilin dikkat çeken en önemli özellikleri arasında bulunuyor.
Uzun bir dönem kent meydanının temiz içme suyu ihtiyacını karşılayan sebil hakkında, bir efsanede yer almaktadır. Bu efsaneye göre bu sebilden su içenlerin, Saraybosna’dan ayrılamadığı söylenmektedir. Saraybosna tarihi yerler arasında bulunan sebil savaş esnasında ağır hasarlara maruz kalmış olsa da, aslına uygun olarak yeniden restore edilmiştir.
Osmanlın Köprüsü
İlginç olaylara hikaye olan Osmanlın Köprüsü, 1541 yılında yaptırılmıştır. 1791 yılında yaşanan sel felaketinde ağır hasar görmüş olsa da, yeniden restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Saraybosna tarihi yerler arasında bulunan Osmanlın Köprüsü’nün en bilinen özelliklerinden birisi, Avusturya Arşidükü olan ve I. Dünya savaşının fitilini ateşleyen kişi olarak bilinen Franz Ferdinand ve eşinin, bu köprü üzerinde öldürülmüş olmasıdır.
Tarihi özelliğinin yanı sıra etrafındaki yeşil dağlık alan nedeniyle, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla burada resim çektirilmektedir. Her ne kadar ihtişamlı bir görüntüye sahip devasa bir köprü olmasa da, tarihe tanıklık etmesiyle görülmeye değer yerler arasındadır.
Gazi Hüsrev Bey Camii
İç ve dış tasarımı oldukça zarif olan ve Osmanlı mimarisini yansıtan camii, bölgenin en eski İslam yapıtları arasında yer almıştır. 1531 yılında Gazi Hüsrev Bey’in isteği üzerine inşa edilen cami, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Kubbesi 26 metre, minaresi ise 47 metre yüksekliğinde bulunan cami, Saraybosna’yı ziyaret eden turistlerin en fazla ziyaret ettiği başlıca yerlerden birisidir.
Milli Kütüphane
1896 yılında yapılan ve Avusturya-Macaristan işgalinden sonra belediye binası olarak kullanılan Milli Kütüphane, döneminde içerisinde 2 milyondan fazla kitap olduğu bilinen devasa bir kütüphane olarak biliniyor. 1992 yılında Sırpların katliam yapmak suretiyle saldırması sonucunda ağır hasarlar alan kütüphane, savaş sonrasında yeniden aslına uygun olarak restore ettirilerek içerisinde geçici sergiler düzenlenmeye başlanmıştır. Halk tarafından dirilişin sembolü olarak da görülmektedir.
Saraybosna Katedrali
1889 yılında inşa edilen kilisenin önünde, Papa II. Jean Paul heykeli de yer almaktadır. Şehirde bulunan Katoliklerin halen ibadet ettiği kilise, mimari ve tarihi yapısıyla birlikte Saraybosna tarihi yerler listemizde yer almıştır.
Gazi Hüsrev Bey Medresesi
Saraybosna’daki tarihi yerler listesinde yer alan medrese, 1537 yılında inşa edilmiştir. Yapıldığı günden bugüne kadar kesintisiz eğitim veren medresede, günümüzde tefsir, fıkıh ve kelam dersleri verilmeye devam edilmektedir.
Hünkar Camii
1457 yılında Fatih Sultan Mehmet için hediye olarak yaptırılan camii, bu nedenle Fatih Camii olarak da bilinmektedir. Bu caminin en önemli özelliği, Osmanlının buraya fethettikten sonra yaptırdığı ilk camii olmasıdır. Ayrıca caminin hemen yanında bulunan yerleşim yerleri de, şehirdeki ilk Müslüman yerleşim bölgesi olarak bilinmektedir.
Bakırcılar Çarşısı
15. yüzyılda inşa edilen dükkanların oluşturduğu bakırcılar çarşısı, Saraybosna tarihi yerler arasında yer almaktadır. Buradaki dükkanları ziyaret ettiğinizde sizin Müslüman ve Türk olduğunuzu anlayan Müslüman Boşnaklar, muhtemelen size sadece bunun için indirim yapacaklardır.
Saraybosna’da Eski Şehir bölgesinde keşfe devam ederken hediyelik eşyaları ile turistlerin çekim merkezi olan Bakırcılar Çarşısı’nı ziyaret etmeden geçmeyin. Bakırcılık, dünyada kaybolmak üzere olan mesleklerden biri. Eski Şehir’de halen el emeğinin ve kalitenin yaşam sürdüğü bakırcı dükkanlarından, çok orijinal hediyeler alma imkanınız vardır.
Ferhadiye Camii
Bosna Sancak Beyi olan Ferhad Bey Vukovic’in talimatıyla yaptırılan camii, 1562 yılında yapılmıştır. 4 kubbesi ve tek minaresi bulunan caminin, şehirde bulunan yapılar arasında Osmanlı mimarisini en iyi yansıtan eserler arasında olduğu bilinmektedir. Maalesef ki Sırpların kutsal yer ayırdımı yapmadan saldırmaları sonucu ağır hasarlar almış, sonrasındaysa aslına uygun olarak yeniden restore edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder