Akdeniz Bölgesinin önemli tatil beldelerinden biri olan Manavgat özellikle şelalesiyle biliniyor. Adını bulunduğu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede konumlanıyor. Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Karstik yapı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelalede hem akım çok güçlü hem de su oldukça soğuk.
Batı Torosların doğu yamaçlarından doğarak Sorgun bölgesindeki boğazdan Akdeniz’e karışan ve büyük yeraltı sularından beslenen 93 km uzunluğundaki Manavgat Nehri, yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülen Manavgat Şelalesini oluşturur. Birçok balık ve kuş türüne (alabalık, sazan, kefal, levrek, karabalık, sutavuğu, ördek, kaz, yalıçapkını, değişik türlerde balıkçıllar, martılar vb.) ev sahipliği yapan Manavgat Nehri, söğüt, çınar, kavak, dut, karacaağaç gibi birçok ağaç türü ve zengin bir bitki çeşitliliğine de sahiptir. Ayrıca, tüm bu doğal güzelliklerin içinde macera yaşamaya imkan veren nehrin, belirli etaplarında rafting ve kano gibi çeşitli doğa sporları yapılabilmektedir.
Manavgat Belediyesince doğal yapıya uygun çevre düzenlemesi yapılarak turizme yeniden kazandırılan Manavgat Şelalesi’nde, tüm ziyaretçilerin keyifle gezebileceği ve hizmet alabileceği rekreatif alanlar (restoran, büfe, satış üniteleri, dinlenme yerleri, tuvaletler ve seyir terasları vb.) oluşturulmuştur. Muhteşem bir doğa manzarasına sahip olan şelale, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenektir.
Şelalenin debisinin yüksek olması su sporları için elverişli bir ortam sağlıyor. Muhteşem doğa manzaralı çay bahçeleri, balık restoranı, kafeterya, dinlenme yerleri ve hediyelik eşya dükkanlarına sahip olan Manavgat Şelalesi, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenek.
Manavgat Şelalesi’nde ne yapılır
Ülkemizin görülmeye doğal güzelliklerinden biri olan Manavgat Şelalesi sunduğu manzara ve aktiviteleriyle şehirden uzaklaşıp, doğaya karışmak için oldukça güzel bir seçenek.Ağaç dallarının kollarını sulara uzattığı şelale bölgesi, restoran ve kafelerle donatılmış. Burada dinlenirken yemyeşil suyun küçük
girdaplar yaparak yol alışını izlemek doyumsuz bir keyif.
Irmak sularından oluşan şelalenin çevresinde oturup, dinlenebileceğiniz çay bahçeleri, yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Buralarda şelalenin büyüleyici manzarasını eşliğinde çayınızı yudumlayabilir, nehrin lezzetli balıklardan tadabilirsiniz. Bunun yanında şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında doğayla iç içe bir piknik yapabilirsiniz.
Trekking ve kamp gibi doğa etkinlikleri için de oldukça uygun bir ortama sahip olan Manavgat Şelalesi’nin üzerinde bulunduğu nehirde tekne turu yapabilir, rafting, jeep safari gibi aktivitelere de katılabilirsiniz. Benzersiz bir güzelliğe sahip olan şelaleye kişi başı 5 TL karşılığında girilebiliyor.
Manavgat Şelalesi nerede
Antalya ilinin Manavgat ilçesinde bulunan Manavgat Şelalesi, içe merkezine 5 km uzalıkta yer alıyor. Şelale Antalya merkeze 76 km mesade bulunurken, Alanya’ya 32 km mesafede konumlanıyor.Antalya’nın ikinci en büyük ilçesi olan Manavgat’ta Side antik kenti, Aspendos Antik Kenti, Seleukeia Antik Kenti, Selge Antik
Kenti, Aspendos Tarihi Kemer Köprüsü, Oluk ve Böğrüm köprüleri, Oymapınar Barajı, Köprülü Kanyon gibi tgörülmeye değer çok değerli yerler var.
Manavgat Şelalesi’ne nasıl gidilir
Doğayla bütünleşmek için ideal noktalardan biri olan Manavgat Şelalesi’ne gitmek için öncelikle Manavgat ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Türkiye’nin farklı noktalarından kalkan şehirlerarası otobüslerle Manavgat’a doğrudan ulaşılabiliyor. Manavgat’a geldikten sonra ise ilçeden şelaleye giden otobüs ya da minibüslere binmeniz gerekiyor.Bunun yanında Manavgat Antalya Havalimanına 68 km, Alanya Havalimanına 104 km uzaklıkta bulunuyor. Havaalanlarından Manavgat yönüne giden otobüslere binerek önce ilçeye sonra şelaleye ulaşabilirsiniz.
Akdeniz Bölgesi’nin önemli turistik cazibelerinden biri olan Antalya Manavgat Şelalesi, şehirden uzaklaşmak isteyenler ve huzuru doğada arayanlar için oldukça ideal.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder