6 Haziran 2019 Perşembe

Türkiyede mutlaka görülmesi gereken Gezilecek yerler


 Tarihi Yarımada


Tarihi Yarımada, Haliç, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ile çevrili olan ve İstanbul‘un kurulduğu ilk yer olan bölgeye deniyor. Suriçi olarak da isimlendirilen bu bölgede İstanbul’un en önemli tarihi ve turistik yapıları bulunuyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tarihi Yarımadası Bölgesi’nde Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii, Dikilitaş, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi görülmesi gereken noktalar var.


Tarihi Yarımada Nedir ve Neresidir?

Aynı zamanda Suriçi olarak da adlandırılan Tarihi Yarımada, tarihi İ.Ö. 685 yılına dayanan, tarih boyunca başta Mısır, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış, deniz tarafında Haliç, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı ile, kara tarafında ise Bizanslılar dönemine ait, şehrin korunması amacıyla inşa edilmiş şehir surları ile çevrili olan ve günümüzde Fatih ilçe sınırlarını kapsayan bölgeye verilen isimdir. Bu nedenle bölgeye aynı zamanda Suriçi de denilmekte.







Ölüdeniz, Muğla


Türkiye’nin uluslararası alanda en bilinen turizm merkezlerinden olan Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesinde.



Babadağ’dan yamaç paraşütü ile atlayış yapanların çektiği doyumsuz fotoğraflarla tanıdığımız Ölüdeniz çevresinde onlarca turistik nokta bulunuyor. Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Gemiler Adası, Yanıklar Köyü ve Kayaköy bunlardan birkaçı. 



Nemrut Dağı, Adıyaman

 


Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı, bölgede uzun yıllar hükümdarlık kuran Kommagane Krallığı’nın anıtsal mimari eserleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.


Nemrut Dağı Milli Parkı sınırlarında yer alan zirvede aslan ve kartal heykellerinin yanı sıra yükseliği 7 metreye varan dev büstler görkemiyle dünyaca ün sahibi. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği bu kutsal mekan gün doğumu ve gün batımında ayrı güzel.


Göbeklitepe, Şanlıurfa

 


İnsanlık tarihine dair bilinen her şeyin yeniden sorgulanması neden olan Göbeklitepe, Şanlıurfa‘ya 15 km uzaklıkta arkeolojik kazı alanı.
Günümüzden 12 bin yıl önce inşa edilen ve dünyanın ilk tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye bu kadar önem atfeden durum insanlığın yerleşik yaşama geçmeden Göbeklitepe’de dini tapınaklar inşa etmesi.
Göbeklitepe’nin keşfinden önce insanoğlunun yerleşik yaşamla birlikte tapınaklar inşa ettiği düşünülüyordu. Tüm dünyanın ilgisini çeken Göbeklitepe, geniş bir kazı alanı ve bu alan çevresindeki sosyal tesislerden oluşuyor.


Gelibolu Yarımadası, Çanakkale

 


Gelibolu Yarımadası, Türkiye tarihi için olduğu kadar dünya tarihi için de önemli. Birinci Dünya Savaşı boyunca en kanlı çarpışmaların yaşandığı Gelibolu Yarımadası‘nın her köşesi savaşın izlerini taşıyor.
Çanakkale sınırlarındaki yarımadada çok sayıda şehitlik, müze ve anıt bulunuyor. Şehitler Abidesi, yarımadanın en ünlü anıtı. Conkbayırı, Alçıtepe, Behramlı, Seddülbahir ve Harp Eserleri Müzesi de görülmeli.


Efes Antik Kenti, İzmir

Ülkemizin en görkemli antik kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde. Batı ile Doğu arasındaki en önemli ticaret yolları üzerinde yer alan Efes, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na da komşu. UNESCO Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, ülkemizde en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında.

 











 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder